В Скопие ще има улица "Дейвид Боуи"

Кметът преименува повече от 570 улици

В Скопие ще има улица "Дейвид Боуи"

В Скопие предстои масово преименуване на улиците, 571 улици в столицата на Република Северна Македония ще имат нови имена, съобщава вестник "Република", цитиран от БТА.

Кметът на Скопие Петре Шилегов предлага да се преименуват улици в Скопие в чест на договора с Гърция, сключен в Нивици, с който бе сменено името на Македония, както и с имена на личности от Призренската лига, чиято е идеята за формиране на Велика Албания.

Сред предложените имена са Нивици, Имер Призрени (делегат на Призренската лига), Шкупи Яшар бей (председател на скопския филиал на Призренската лига и управител на Скопие през 1880 г.), Шуку Халим (делегат във втората Призренска лига, кмет на Урошевац), Ага Маткалиу Ибрахим, член на скопската фириал на Призренската лига.

Списъкът включва имена на изтъкнати личности от областите на градското, националното и световното културно и историческо наследство, по-важни събития от македонската и световната история, имена, дадени според топоними на градове в страната и региона и други имена, написа Шилегов.

Други предложения за имена на улици са Лазар Колишевски, Блаже Конески, АВНОЮ /Антифашистко събрание за народно освобождаване на Югославия/, Евлоги и Христо Георгиеви, Албания, Алити Абдурахман (политик, депутат и бивш посланик в България), Кофи Анан, Балкан, Дейвид Боуи, Бошко и Адмира (имената на Ромео и Жулиета от Сараево, убити през 1993 г. при опит да избягат от обсадената босненска столица), Вяра, надежда и любов, Весела улица, Франк Дзапа, Йоргос Зорбас, Алия Изетбегович, Истанбул, Куин (на името на британската рок група), Артър Кларк, Хелмут Кол, Леб и сол (най-известната рок група от Скопие), Мимар Синан, Мултиетническа улица, Ибрахим Ругова, Любиша Самарджич, Свети Сава, Горан Стефановски, Есма Реджепова, Коле Чашуле, 4 май (ден на смъртта на Гоце Делчев и на Тито), 22 ноември (ден на албанската азбука).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят