В Скопие скептични за историята. Надяват се поне на "мост" към София

Посланикът ни в ЕС: Северна Македония продължава да не изпълнява договора за добросъседство

В Скопие скептични за историята. Надяват се поне на "мост" към София

Управляващите в Скопие заемат предпазлива позиция за изхода от кризата в двустранните отношения, изчаквайки да видят какво управление ще бъде формирано у нас.

Според министъра на външните работи Буяр Османи трябва да се изчака какви ще бъдат становищата на новото правителство, пише "Слободен печат".

По думите му "има решение, но е необходим по-рационален подход в спора с България".

Пред телевизия Телма Османи заяви, че е убеден, че изборите в България, а и тези в неговата страна преди това, не са помогнали за създаване на доверие между двете държави.

Убеден съм, че в основата на проблема е липсата на доверие в двете страни за намеренията, за интересите зад становищата, които изразяват, каза Османи, цитиран от БТА.

"Не смятам, че в този период ще превъзмогнем всички различия, които имаме по отношение на историята, каза той. Но за връщането на доверие в процеса, ще трябва да създадем мост, достатъчен, за да прескочим реката, да започнем преговорите, а после с добра воля и с доверие да действаме в духа на Договора за добросъседство", добави той.

България не одобри започването на преговори за присъединяването на Скопие към ЕС миналата година, а наскоро правителството в Скопие обяви, че очаква въпросът да бъде решен до края на годината. Трудното формиране на ново правителство в София и евентуалните предсрочни избори обаче ще отложат разрешаването на проблемите между двете страни.

Още повече, че твърдата политика спрямо Скопие се ползва с огромна обществена подкрепа у нас и промяната в поведението на което и да е следващо правителство ще изисква взимането на силно непопулярно решение. Македонците приветстваха изборния неуспех на Красимир Каракачанов и партията му ВМРО, но партията на Слави Трифонов споделя досегашната линия на действие и не се очаква да защитава по-умерени позиции.

"Северна Македония продължава да не изпълнява Договора за добросъседство", каза българският постоянен представител в ЕС Димитър Цанчев по време заседанието на Съвет "Общи въпроси".

"Ние подкрепяме политиката на разширяване на ЕС при стриктно спазване на всички критерии. За съжаление нашите македонски партньори продължават да не изпълняват Договора за добросъседство с България, който беше едно от условията, отворили пътя на страната към започване на преговори. Въпреки всичко ние оставаме готови за диалог", посочи посланик Цанчев по информация на постоянното ни представителство в Брюксел.

По същество това е поредното потвърждение, че няма промяна в политиката на България и кризата е в застой.

Цанчев припомни и необходимостта от приоритетно предоставяне на ваксини за страните от Западните Балкани.

Отношенията между двете страни се изостриха през последните месеци. България настояваше Скопие да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година, но засега управляващите в Скопие не са готови на подобна стъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?