Междуетническо и политическо напрежение в Македония

В Скопие училища сменят македонските си имена с албански

Кризата в управляващата коалиция се задълбочава

В Скопие училища сменят македонските си имена с албански

Основните училища в квартал Чаир в Скопие от петък имат табели с нови, албански имена, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Училищата "Райко Жинзифов", "Цветан Димов", "Яне Сандански" и "Никола Вапцаров" вече имат табели с имената "Исмаил Кемали", "Хасан Прищина", "Яшар-бег" и "Имри Елези".

Министерството  на образованието и науката не е издавало одобрение за премиенуване на училищата.

Без одобрение на министерството не може да има каквато и да е промяна на имената на училищата, заяви министърът на образонаието и науката Панче Кралев за вестник "Дневник".

Държавният просветен инспекторат се очаква да изпрати инспектори в Чаир. Ако се констатира  нарушение, държавният просветен инспекторат ще предприеме мерки в съответствие със закона. Наказанието за юридическо лице е 2000, а за отговорно лице, отговарящо за законността в училището, е от 500 до 800 евро.

Имри Елези,  табелка с чието име бе поставено на училището "Никола Вапцаров", е бил член на албанската Освободителната народна армия (ОНА) и е загинал в конфликта през 2001 г.

Директорът на основното училище "Яне Сандански" Музафер Реджепи заяви по-рано този месец за албанските медии, че табелите с новите имена  ще се поставят в началото на новата учебна година, независимо от това дали има разрешение от министерството на образованието. Той обвини министерството, че не решава исканията за преименуване.

Всички македонски училища промениха имената си, защо на някого би пречело да има албански имена. Тук мнозинството от учениците са албанци, заяви тогава Реджепи, цитиран от вестник "Дневник".

С тази стъпка Демократичният съюз за интеграция, който е албанската партия в управляващата двупартийна коалиция, задълбочава политическата битка против правителствения си македонски партньор ВМРО-ДПМНЕ. В партията на Али Ахмети  също така потвърждават, че заради правителствената криза в делегацията, водена от премиера Груевски, която замина на "роуд-шоу" в Канада и САЩ, няма нито един техен министър или друг правителствен служител.

Стъпките на ДСИ следват, откакто законът за защитниците влезе в парламентарна процедура. ДСИ заплаши, че ще напусне правителствената коалиция, ако предвидените в закона привилегии за участвалите в конфликта през 2001 година представители на силите за сигурност и техните семействата не са в сила и за албанската Освободителна народна армия, която тогава всъщност воюваше с македонските сили за сигурност. ДСИ заяви, че в законопроекта трябва да бъдат внесени поправки и че той трябва да има ново име - закон за жертвите на конфликта от 2001 г.

Коалиционните отношения между управляващите партии се усложниха, след като през август министри на ДСИ официално се поклониха пред паметник на загиналите бойци от паравоенната албанска Освободителна народна армия в кумановското село Слупчане.

Споделяне

Още от Балкани