В Скрантън, Пенсилвания: оптимизмът на тръмпистите и "стресът" на демократите

Джо Байдън (ляво) и Доналд Тръмп

За Дейвид Мичко няма съмнение: Доналд Тръмп може да спечели в Пенсилвания. В Скрантън, родния град на Джо Байдън, увереността на републиканците десетина дни преди изборите контрастира с предпазливостта на демократите, травмирани от поражението на Хилари Клинтън през 2016 г.

В Олифант, северно предградие на Скрантън, Мичко, който активно агитира за президента, отхвърля социологическите проучвания, които дават 5 пункта преднина на Джо Байдън в този ключов за президентските избори щат.

"Не вярвам нито капка на сондажите", обяснява спокойно 53-годишният мъж, който не носи маска, между няколко пристъпи на кашлица.

"Преди четири години тук нямаше нито един плакат на Тръмп - това е демократическа зона, но нещата се променят. Подкрепата за президента е още по-масова, отколкото през 2016 г.", казва той, афиширайки пред АФП същия оптимизъм, както през август, при предишната ни среща с него.

Сякаш за да потвърди думите му, шофьор надува клаксона и вдига юмрук, минавайки пред неговата къща, украсена с големи банери "Тръмп 2020".

Скрантън, със 75 000 жители, е известен като мястото, където Джо Байдън е роден преди 77 години. Но също така е емблематичен пример за онези стари работнически демократически региони на Пенсилвания, които през 2016 г. преминаха на страната на Доналд Тръмп.

Нов сюрприз Тръмп?

На отсрещната страна на улицата Мат Малой е също толкова убеден, че милиардерът ще поднесе още веднъж "сюрприз", напук на прогнозите.

"Не зная дали той ще спечели (Скрантън), но смятам, че ще спечели страната", твърди той.

И той, и партньорката му Мелиса Дъркин ще гласуват отново за Доналд Тръмп на 3 ноември. Трийсетинагодишната жена обаче е записана в избирателните списъци като демократ.

"От дълго време не е имало добър демократически кандидат", казва тази лекарка по белодробни болести, която носи тениска с лозунга на президента републиканец "Да направим Америка отново велика" .

Тя не е изкушена от Джо Байдън въпреки редовните му посещения в града на неговото детство, станал редовно повтарящ се елемент в предизборните му речи.

Дори ако Скрантън е преобладаващо демократически, не такъв е случаят с неговите предградия. Хилари Клинтън успя да спечели окръг Лакауана, в който се намира градът, с преднина от едва 3 процента през 2016 г. Но загуби Пенсилвания с един пункт разлика.

Травматизмът от 2016 г.

Ник Бойер, когото срещаме на няколко метра от магазина за сандвичи хоуги (с багета) "Сандвичите на Ханк", където Байдън идвал да си купува бонбони през 50-те, ще пусне бюлетина за "детето на щата", но без да вярва в него.

"Смятам, че Доналд Тръмп ще спечели, тъй като има силна подкрепа в Юга. Надявам се да греша", сподели студентът по наказателно право.

Неговата приятелка, 21-годишната Лоуган Макан, която ще гласува за първи път, признава, че също е "леко стресирана" относно кандидата на демократите. "Хилари Клинтън спечели народния вот през 2016 г. и не беше избрана, страх ме е, че това ще се повтори", каза тя.

"Нито един демократ в Америка не е уверен (в победата), защото през 2016 г. всички бяха изненадани, дори самият Доналд Тръмп", подчертава Бил Бърк. Той живее в скъпа къща на "Норт Уошингтън", улицата, където бившият вицепрезидент е живял до 10-годишната си възраст.

"Повечето от демократите виждат добрите новини - сондажите и всичко останало, и панически се питат: "ОК, къде е опасността? Как (победата) ще ни се изплъзне?", обобщава 55-годишният учител по история, който носи синя маска и синя тениска, в тон с цвета на неговата партия.

Съзнавайки залога, този уикенд Джо Байдън се върна в Пенсилвания - за шести път от юни 2019 г. според Ен Би Си. Доналд Тръмп ще посети щата днес. Всеки от тях се надява да спечели 20-те електори от щата, ключов за победата през ноември.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?