В София бе учредена партия "Другата България"

С пълно единодушие Божидар Томалевски е избран за председател на партия "Другата България" на учредително събрание, което се състоя в София на 22 март, съобщиха от пресцентъра на новата формация. "Срещите ни с емигранти в Белгия, Испания и Гърция ми дадоха надежда да направя тази партия. Тук сме да наложим нов модел, защото искаме България да бъде друга - такава, каквато трябва да бъде", посочи преди това Томалевски, цитиран от БТА.

Божидар Томалевски, който председателстваше инициативния комитет за учредяването на партията, е избран за неин лидер с гласовете на 583-мата делегати.

Членовете на новата партия са българи, живеещи у нас и в чужбина.

В платформата на "Другата България" се казва, че това е първата партия у нас, която си поставя за цел да осигури пряко политическо представителство на българските емигранти в Народното събрание и държавните институции.

Една от целите ѝ ще бъде да се използва социалния статус и потенциала на българите зад граница за организиране на българско лоби в държавите по света.

От партията се обявяват за въвеждането на електронно гласуване за да се осигурят равни гласоподавателни права и парламентарно представителство на всички български граждани, живеещи в България или в чужбина. От "Другата България" ще работят за създаването на бази данни на задграничния български потенциал и обединяването му в мултифункционални помощни центрове, за да се подпомогнат българите, търсещи работа по света.

Работата на трудовите аташета в дипломатическите мисии трябва да бъде оптимизирана, смятат от партията.

От "Другата България" смятат, че българските образователни програми трябва да бъдат уеднаквени с европейските стандарти, както и индивидуалните пенсионни права да бъдат признати на европейско ниво.

В документа още пише, че са необходими твърди радикални промени в законодателството и неговото прилагане за борба срещу корупцията, организираната и битовата престъпност, реформи в съдебната система и службите за сигурност, за да бъде повишена тяхната активност. От партията се обявяват за операция "Чисти ръце", като бъде използван опитът на други страни.

На учредителното събрание на партия "Другата България" присъстваха вицепрезидентът на "Български национален фронт" със седалище в Чикаго, САЩ - Георги Спасов, представители на клуб "Другата България" - Брюксел, партия "Единен пенсионерски съюз" и Гражданското сдружение за защита на студентите в "Студентски град", предаде БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?