В София е една от основните бази за обслужване на Еърбъс A320 и Боинг-737

В София е една от основните бази за обслужване на Еърбъс A320 и Боинг-737
България е една от основните точки в света за обслужване на самолетите Еърбъс A320 и Боинг-737 от сериите "Класик" и "Некст дженерейшън", заяви пред журналисти във вторник Бернд Фрекман, изпълнителен директор на "Луфтханза Техник-София".

Той посочи, че тази позиция е извоювана след тежки ремонти на двата типа самолети. Авиобазата на "Луфтханза Техник София", която е съвместно дружество на "Луфтханза техник" (Lufthansa Technik AG) с дял от 80%  и притежаваната от варненската ТИМ "Бългериан Авиейшън груп” ЕАД с 20%, бе открита преди две години на летището в столицата.

Сега това е най-модерно оборудваната и успешна база на германската компания по света, заяви Фрекман, цитиран от БТА. Причините за това са високата квалификация на българските авиоинженери и благоприятното географско разположение на летището, добави той.

В момента българската компания осигурява основна поддръжка на на самолети от двете серии A320 и Боинг-737, предимно тежки ремонти, структурни поправки и модификации, включващи и пълно пребоядисване на самолета. Възможните услуги включват още основна и наземна поддръжка, преоборудване, възстановяване на пътническия салон и преглед с рентген.

По думите на Фрекман, икономическата криза не е засегнала компанията, защото клиентите сами я търсят. За изминалите близо две години от откриването на базата дружеството е направило основен ремонт на повече от 40 самолета. Слотовете на авиобазата са заети до 2011 г., когато на основен ремонт ще преминат 35 самолета, посочи Фрекман. Компанията извършва и денонощно линейно обслужване на самолетите на "Луфтханза" и наземното обслужване на самолетите на голям брой авиокомпании с полети до София.

Основният ремонт на един самолет струва между един и два милиона евро, и се извършва за около 25 дни. Последният такъв ремонт техниците в София са извършили за 19 дни. В компанията работят 350 души, от които 280 са технически персонал, основно български инженери, преминали едногодишен курс в България, Ирландия и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес