В София и Варна ще бъде отбелязан Денят на бащата

На 16 юни в София и Варна ще бъде отбелязан Денят на бащата. Традицията е в третата неделя от месец юни на хората да се напомни да изразят своята любов и привързаност не само към бащите, но и към всички мъже, които полагат грижи за децата – дядовци, чичовци, други роднини или наставници.

Специален ден за почит към бащите и техния принос за здравето и благосъстоянието на детето възниква от легенда, която разказва, че още в древен Вавилон малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща.

Инициативата е на Асоциация "Родители", фондация "Приложни изследвания и комуникации", Фондация "Бащи за отговорно родителство", Асоциация "Детство с тати", Асоциация за детско развитие "Член 24" и Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) с подкрепата на Столична община и Община Варна, дирекция "Превенции".

В София празникът ще се проведе в Борисовата градина в пространството около детската площадка със слона в началото на алеята, водеща към Езерото с лилиите. Там от 10 ч. до 17 ч. деца и родители ще могат да се състезават и забавляват заедно в теглене на въже, носене на конче, състезания с топка, танци, надуване на балони, рисуване и изработване на глинени празнични послания за татковци.

Бащи и деца ще имат възможност да си направят снимки като супергероите на Националния център за безопасен Интернет - Флашко и неговото дете. Целта е да си припомнят колко важен е таткото както в реалния, така и във виртуалния свят на детето.

Със съдействието на Община Варна, дирекция "Превенции", в морската столица празникът ще се отбележи от 15 до 18 часа в Морската градина на алеята над Летния театър (до "Шадравана с жабките"). Там децата ще могат да изработят своите глинени послания, да се снимат с бащите си като супергерои и дори да се запознаят с Флашко на живо, за да му разкажат добрите и лошите си постъпки в интернет и да получат ценни насоки за по-забавно и безопасно лято онлайн.

По време на празника татковците и майките ще получат информация за инициативи, осъществявани в Превантивен център "Младост" към дирекция "Превенции", Община Варна, в помощ на родителите, с акцент – ролята на бащата в живота и възпитанието на детето.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?