В София има 558 улици с дублиращи се имена

В София има 558 улици с дублиращи се имена

Справка на Столичния общински съвет (СОС) за улиците с еднакви имена в града показа, че София е един “малък” кошмар за пощальоните, гостите от други места и чуждестранните туристи. В столицата има общо 558 улици с еднакви имена, като абсолютен рекордьор в това отношение е улица “8”, която се среща точно 8 пъти на нейна територия.

Абсурдът е пълен, тъй като в три от случаите това име се среща в един и същи район – “Витоша”. В него влизат кварталите “Драгалевци”, “Симеоново”, “Княжево” и няколко вилни зони. Предвид разстоянието между тях, всяка грешка коства часове.

Въпреки това тази част от града държи рекорда и за най-много дублиращи се имена изобщо. Във район “Витоша” се срещат още по две улици “6”, “7”,”10”, “16”, “18”, “19”, “201”, “202”,“204”, “206”, три от шестте улици “3”, две от общо трите улици “Малина”, има си две улици “Чемшир”, две “Къпина”, две “Камен дел”, три от общо петте “Здравец”, две “Върба”, две “Витошко лале”, две “Божур” и две от четирите улици “Крайречна”.

Подобно е положението в “Люлин”, “Младост”, “Връбница”, “Кремиковци”, “Панчарево” и “Красна поляна”.

В София има още шест улици “5” и “6” и по пет улици “1”, “2”, “9”, “10” и “13”. Общинското въображение обаче се е вихрило не само по отношение на числата, но и на тема имена. С красноречивото “Безименна” са кръстени три улици, на “Нов живот” имат щастието да живеят хората от кварталите “Факултета” и “Филиповци”. “Русалка” има в “Подуяне” и “Орландовци”.

На общинарите не им е стигнало да кръстят една, та затова са кръстили по две улици с имената – “Равнище”, “Резньовете”, “Шумако”, “Росна китка”, “Погледец”, “Овче поле”, “Китна”, “Кутловица”, “Еделвайс” и “Справедливост”.

Очаква се на следващото заседание на СОС да бъде разгледана нова наредбата на наименуването на улиците и издигането на паметници в София.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?