В София най-много се строи в кварталите с лоша инфраструктура

Ударно се изграждат жилищни площи във "Витоша" и в "Малинова долина"

В София най-много се строи в кварталите с лоша инфраструктура

Най-усилено жилищно строителство в София кипи в кв. "Витоша". Това е един от столичните квартали, чиито жители системно протестират срещу лошата публична инфраструктура като улици, зелени площи, образователни институции.

В тази част на София преобладават частни имоти, които усилено се застрояват. Публичната собственост е малко и се налага да се отчуждават терени за изграждане на улици, детски площадки, училище. За това и изграждането на инфраструктурата изостава с години от строителството на сгради.

Според проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton към края на 2017 г. в строеж в квартал "Витоша" са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 000 кв. м.

Проблемите

Преди десетина дни представители на недоволните от условията на живот в кв. "Витоша" граждани, се срещнаха с ръководството на Столичната община. Тогава от местната власт обясниха, че кварталът се състои от върнати на частните собственици земеделски земи, от 404 дка за улици частни остават около 270 дка. Ще се направи план с най-спешните за отчуждаване имоти. Трябва да се разшири и канализационната мрежа, за което също трябва да се отчуждават имоти - на първия етап около 80 дка. Търси се място за изграждане на училище, а детска градина има от 2014 г. Все още се работи по въпроса с детските площадки.

Подобно е положението с инфраструктурата и в друг софийски квартал, изживяващ строителен бум - "Малинова долина". Там в строеж са сгради със разгърната застроена площ от 112 000 кв. м. В челната петица влизат още "Манастирски ливади-Изток", жк "Младост 4" и "Студентски град".

В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в "Студентски град" до 1160 евро/кв. м в "Малинова долина", показва проучването.

Перспективи

"Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време, наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти", обясниха от консултантската компания. В обхвата на проучването влизат също квартали като "Овча купел" и "Кръстова вада", където метрото напредва или вече е факт, и интересът за ново строителство е висок.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в "Манастирски ливади-Изток", където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 000 кв. м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок, пише в анализа.

"Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и оценки" в Cushman & Wakefield Forton.

Изводите на компанията са направени на базата на анализ на над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес