В София платеният данък за колата вече е със стикер срещу измамите

В София платеният данък за колата вече е със стикер срещу измамите

От 1 юни ще се поставят стикери за платен данък автомобилите върху документа, който ще получат от данъчните. Столична община въвежда стикерите като мярка за борба с измамите. Всеки стикер е с уникален номер, а отделно на бележката за платен данък ще се поставя и печат Столична община.

Така, ако си платите данъка за колата след 1 юни задължително трябва да ви дадат такъв стикер и да ви сложат печат. Тези, които вече са го направили няма да имат стикер, каза Дончо Барбалов., зам.-кмет по финансите на София.

До дни трябва да бъде подписано споразумение между Столична община и агенция “Автомобилна администрация” за обмен на данни. В момента, за да проверят дали колите са годни за движение, оторизираните за технически прегледи сервизи по принцип искат да видят бележка за платен данък. Общината обаче установила, че често се представят фалшиви документи.

Подправени бележки за уредени взаимоотношения с местната власт се представят и при изповядване на сделка за покупко-продажба на автомобили пред нотариуси. От януари 2012 г. досега полицията е разследвала общо 35 случая на фалшиви документи за платен данък при продажба на коли.

Вече пунктовете за технически прегледи и нотариусите ще могат с отпечатания на стикера номер да влязат в системата на Столичната община и да сверят данните на автомобила и платените му данъци. Ако собственикът на колата има задължения, няма да може да мине технически преглед и съответно да кара автомобила си.

Общо общината е поръчала отпечатването на 800 хил. стикера, което ще ѝ струва 12 хил. лв.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?