В София се готви протест "Да спрем застрояването на Карадере"

"Да спрем застрояването на Карадере" – протест под този надслов ще се проведе протест в четвъртък в София от 18 часа пред Министерския съвет. След 18.30 протестът ще се премести пред Министерството на икономиката.

Повод за протеста е вчерашното решение на правителството, с което то даде зелена светлина за построяване на ваканционен комплекс в местността "Карадере" като одобри меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед". Тя смята да строи в едно от последните незастроени места по българското Черноморие.

Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

"Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан", се казва в разпространения във Фейсбук призив за протеста.

"Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей", се припомня в текста.

"В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват", се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България