В София се създава Център за подкрепа на приемни родители

В София се създава Център за подкрепа на приемни родители

Средства за създаването в София на специален Център за подкрепа на приемни родители ще предостави телекомът "Мтел, съобщиха от компанията в понеделник. В центъра ще се предлага възможност за почасова грижа за децата от приемни семейства, пространство за обучение, срещи за взаимопомощ и споделяне.

Центърът ще разполага и с помещение за временен престой, което може да се ползва от приемни родители, които посещават заедно с децата си столицата за медицински прегледи, консултации със специалисти и т.н.

Като част от Центъра за подкрепа на приемни родители вече стартира и гореща линия за психологическа и емоционална подкрепа на приемни родители от цялата страна. На телефона на Националната асоциация за приемна грижа - 0879 279 281, приемни семейства могат да запишат час за среща с психолози и специалисти по социална работа.

Мтел припомня, че подкрепя приемните семейства от 2011 г. насам и в последните 4 години телекомът е инвестирал над 240 000 лв. в пряка подкрепа за приемните семейства – първоначално с финансови средства за настанено дете, а в последствие – чрез инвестиция в обучението и развитието на децата, младежите и приемните родители. Дружеството финансира и кампанията "Приемните родители са приемащи родители“, която има за цел да покаже ефектът върху децата от престоя в приемна грижа.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 2380 приемни семейства в цялата страна се грижат за 2380 деца. 80 от приемните семейства в страната са доброволни, а 2300 получават възнаграждение за упражняването на професията "приемен родител“. Отново по данни на държавата 127 деца се отглеждат от доброволни приемни родители, а 2253 – от професионални. Само от началото на 2015 година до края на юни са утвърдени и вписани в регистрите нови 160 приемни семейства. От януари до юни нови 619 деца са настанени под приемна грижа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?