В София се строят по-малко, но по-големи нови жилища

Средната площ на новите жилища в София се е покачила с близо 30% през последните 6 години и ако през 2008 г. средната площ на апартамент в завършена сграда ново строителство е била 68 кв. метра, сега тя е 87 кв. м. Това сочи проучване на агенцията за недвижими имоти "Арко Рийл Истейт", оявено в четвъртък.

Освен в площта има съществена промяна и в броя на жилищата в новите сгради. През 2008 г. всяка нова сграда е добавяла средно по 14 нови апартамента на пазара. Това е почти три пъти повече, отколкото броят им през тази година. Едва с 5 нови имота средно се увеличава наличността в София при въвеждането на експлоатация на нова сграда през 2013 г., показва статистиката на НСИ.

Според анализа на агенцията купувачите на ново строителство в столицата се възползват от тази тенденция като придобиват по-просторни жилища на по-добри цени. И ако през 2009 г. с една работна заплата на живеещ в София е можело да се купят 0.44 кв. м., сега сделка може да се постигне за почти двойно повече - 0.81 кв. м.

Причината за покупка на апартамент остава предимно задоволяване на жилищни нужди на работещи млади хора, които се отделят от родителите си или такива дошли от други градове и трайно вече установили се в София, сочат данните на агенцията.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?