В София се търсят жилища в затворени комплекси със зеленина

В строеж са 17 комплекса с цени от 900 до 1550 евро, сочи проучване на "Колиърс"

В София се търсят жилища в затворени комплекси със зеленина

В София се търсят жилища в затворени комплекси с прилежащи дворни пространства за игра и отмора. Това показва докладът на "Колиърс" (Colliers) за жилищния пазар във висок и средно висок клас комплекси през 2016 г.

Продължава тенденцията за увеличаване на апартаменти и къщи на "зелено", още докато се строят комплексите. Значимостта на този тренд се засилва от 2015 г. насам в резултат от активизиране на търсенето и изчерпване на готовия качествен продукт. За последните две години тези сделки са нараснали от 37% на 57% от общия обем сделки, сочи проучването на "Колиърс".

В отговор на търсенето, продължава активното строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително е обявено проектирането и изграждането на още 13 затворени комплекса.

Интересът на купувачите е насочен към апартаменти с 2 и 3 спални. Жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси, показват наблюденията на консултантите на "Колиърс". Според тях се търсят имоти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, местоположението на комплекса, наличната инфраструктура, бърз и удобен достъп.

Значително нараства делът на купувачите, които използват банков кредит за покупка на нов дом. Ако през 2015 г. малко над една четвърт от купувачите (27%) са ползвали заем, то през миналата година това са направили половината от тях.

Около една трета от всички сделки с жилища (29%) са с инвестиционна цел. Тези покупки се финансират почти изцяло със собствени средства.

Цените на първокласните жилища отчитат ръст от 9% през 2016 г. Сделките стават в диапазона между 900 – 1550 евро/кв. м. с включен ДДС.

Апартаментите с 2 спални се придобиват срещу 160 000 – 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща е около 360 000 евро.

При жилищата във високия клас все по-адекватно се определят цените им, като индикатор за това е стопяването на разликата между офертна и покупна цена. Тази разлика спада от 11% през 2013 г. до едва 2.7% през 2016 г..

Сред основните очаквания за 2017 г. са продължаване на тенденцията за покупка на жилища в строеж, като заедно с това ще се увеличи и броят на обявените за изграждане проекти.

Активното ипотечно кредитиране ще благоприятства запазването на високия дял на покупки на жилища, финансирани от банка.

Купувачите и инвеститорите в имоти във висок и средно висок клас жилища ще запазят фокуса си върху качеството на продукта и съответствието му с международни стандарти на строителство, посочват от "Колиърс".

Споделяне

Още от Бизнес