В София ще продължи да се диша трудно

Фандъкова призова софиянци да кандидатстват за безплатна смяна на печките на дърва и въглища

Сн. БГНЕС, архив

Превишения на нормите на замърсяване с фини прахови частици в София се очаква и в началото на новата седмица. Прогнозата за понеделник e за "умерено" замърсяване със среднодневна концентрация на прах между 50 и 100 микрограма на кубичен метър. Това е до два пъти над нормата от 50 микрограма на куб. метър средно за денонощие.

Замърсяването на въздуха в столицата продължава вече няколко дни. В събота среднодневните превишения бяха три пъти над нормата. Данните от европейския индекс за качеството на въздуха показваха наднормено замърсяване и в неделя. Изключение правеха само обедните часове.

Въпреки няколкодневното замърсяване общината все още не прибягва до основната си мярка за подобряване на качеството на въздуха – градски транспорт срещу зелен билет от 1 лев за цялата мрежа за цял ден. Причината е, че той се пуска при по-големи нива на замърсяването, а правилата за това са определени от общинския съвет. За понеделник остават в сила, които се прилагаха и в последните няколко дни - призиви хората да ползват градски транспорт вместо колите си и да сменят начина си на отопление, ако ползват дърва и въглища. Правят се и проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на открито. Последните дни са извършени над 60 проверки. НАложени са няколко глоби за горене на отработени масла. Сигнали за нерегламентирано горене може да се подават на телефон 02 987 55 55.

Фандъкова използва поредния ден с мръсен въздух, за да призове хората, които ползват печки на дърва и въглища, да кандидатстват по общинските проекти за подмяна на отоплението с по-екологично. По тях ще се осигурява безплатна смяна на старите печки с по-екологични алтернативи като печки на пелети, газ, ток или парно.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", обясни Фандъкова.

Данните за замърсяването, прогнозите и мерките, които общината взима, могат да се видят на сайта https://air.sofia.bg. От началото на декември работи и специално мобилно приложение SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи. Приложението известява за допълнителните мерки, които общината въвежда при повишени нива на замърсяване.

До края на годината трябва да се обявяват данни и от общинската система за мониторинг, която включва 22 станции. 

Споделяне

Още по темата

Още от България