В София стартира "Десетилетие на ромското включване"

В София тържествено бе даден стартът на международната инициатива "Десетилетие на ромското включване", чиято цел е да бъдат подобрени условията за образование, здравеопазване, заетост и живот на ромите.

Домакини на инициативата, открита в Народния театър, бяха българският министър-председател Симеон Сакскобургготски и унгарският премиер Ференц Дюрчани. Проектът се подкрепя от осем европейски правителства и международната общност.

На откриването присъстваха министър - председателите на Хърватия, Македония , Сърбия, Черна гора, както и вицепремиерите на Чехия , Румъния и Словакия.

Декадата на ромското включване (2005 - 2015 г.) ще бъде финансирана от института "Отворено общество" и Световната банка, чиито председатели Джордж Сорос и Джеймс Улфенсън също пристигнаха в София.

В словото си при откриването на форума премиерът Симеон Сакскобургготски изтъкна, че за промяна на сега съществуващия образ на ромската общност е необходима волята и мобилизацията на цялото общество, както и че самата ромска общност трябва да е единна и сплотена.

Бедността има много лица, но нейната душа е една и съща, посочи в изказването си унгарският премиер Ференц Дюрчани. По думите му проблемите на ромите не са проблеми на отделните страни в Европейския съюз, защото свободното движение на хора означава и свободно движение на социални проблеми. Унгарският премиер каза, че е необходима специална програма на ЕС и на страните, които ще се присъединят в тази посока.

След разширяването на ЕС ромското малцинство се превръща в най-многобройното в Европа. Дълбоко съм убеден, че следващите няколко десетилетия ще откроят особената актуалност, сложност и комплексност на предизвикателството да се подобри положението на ромските общности, каза Ференц Дюрчани по-късно на пресконференцията и допълни, че това е наша обща задача и наша обща отговорност.

Декларацията на срещата беше подписана от представителите на Унгария, Хърватия, Чехия, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия и Черна гора, с което международната инициатива беше официално открита.

Символ на декадата стана първокласничката Божидара, която получи подписаната в сряда декларация и дневник, в който да записва какво се случва и променя в живота на ромите през десетилетието.

Според българския премиер Симеон Сакскобургготски десет години ще са достатъчно, за да може да се усети качествена промяна в живота на ромите. Той добави, че проектът ще наблегне върху образованието. Десет години образование ще дадат възможност да се променят много работи, особено манталитетът на младите, които ще са облагодетелствани от тази програма, посочи министър-председателят.

Той отбеляза, че участието на Световната банка и фондацията на Джордж Сорос показват, че има една много силна ангажираност. Разчитаме на подкрепата на ЕС, който по всяка вероятност ще се включи по един все по-активен начин, както и на другите международни институции, каза премиерът.

От правителствената информационна служба съобщиха, че получили "стотици обаждания" на роми и ромски фамилии, след като прякото излъчване по БНТ на церемонията Народния театър бе прекъсната, за да бъде показан на живо дебатът в парламента за детската педиатрична болница.

Споделяне

Още от България