В София заработи първата слънчева зарядна станция за електромобили

В София заработи първата слънчева зарядна станция за електромобили

Пред столичния ИнтерЕкспо център вече работи първата зарядна станция за електромобили, която произвежда енергия от слънчевите лъчи. Обектът е на Консорциум "Зелена енергия" и мястото е препоръчано от главния архитект на София Петър Диков, тъй като собственици на електромобили могат да ги зареждат, докато посещават проявите в центъра.

 

Станцията се зарежда с ток от собствена фотоволтаична инсталация, която затваря цикъла на екологичния и икономичен транспорт с електромобили. Тя не се нуждае от допълнителна инфраструктура и осигурява директно използване на добитата от слънчевата радиация електроенергия без загуба от пренос по разпределителната електромрежа.

 

На нея могат да се зареждат безплатно едновременно един електромобил и един скутер, а когато няма желаещи превозни средства да ползват енергията ѝ, токът ще се отдава за нощното осветление на сградата на ИнтерЕкспо център. Зарядната станция ще се ползва със специални карти, които могат да се вземат от фирмата "А1еко", разработила проекта, финансиран от Програмата за малки проекти на глобалния екологичен фонд и ПРООН..

 

Зарядната екостанция има максимална дневна производителност от 23 киловатчаса и за една година може да захрани 1440 електромобила и 3800 електрически скутера. При пробег от едно зареждане от 50 км се получава средно годишно намаляване на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от 10.5 тона.

 

По данни на индустриален клъстър "Електромобили" в момента в страната има около 1500 електрически превозни средства - основно скутери и велосипеди. Автомобилите на ток са около 50, като основната част от тях са преобразувани от модели с нормален двигател в движещи се с електричество.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?