В Софийската математическа гимназия се влиза с най-висок бал от изпитите след VII клас

В Софийската математическа гимназия се влиза с най-висок бал от изпитите след  VII клас

За втора поредна година Софийската математическа гимназия е училището, в което се влиза с най-висок минимален бал (34.392) от изпитите след VII клас. След нея се нареждат Първа немска гимназия с 33.752, следвана от 73-то училище, което от шесто минава на трето място, Испанската гимназия, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия и Френската гимназия. Най-високият минимален бал за паралелка отново е в Софийската математическа гимназия - 35, 216 за природо-математически профил с немски език. Най-желаните паралелки са в Испанската гимназия и 22-ро училище.

Това обяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева при обобщаването на резултатите в понеделник.

От професионалните гимназии в София с най-висок бал са Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия, както и Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов".

Кастрева посочи, че тази година в столицата има 29 закрити паралелки поради слаб интерес, като част от тях са били новооткрити. По думите ѝ слабите резултати на изпитите след 7 клас не са се отразили осезаемо на класирането.

"Балът е малко по-нисък, но бих искала да отбележа, че на първо класиране реално погледнато закриваме с пет паралелки по-малко в сравнение си миналата година, което означава, че не се е отразило на възможността на учениците да продължат обучението си в класове с интензивно изучаване на чужд език“, каза Кастрева. Двойките освен в обстоятелството, че не са закрити толкова паралелки, не са се отразили на най-желаните паралелки.

Рекордьор с най-много желания е ученичка, посочила 217 от общо 292 паралелки в София. От 28-ми до 30-ти юни е срокът, в който учениците се записват в училището, където са се класирали или подават заявление за второ класиране. На 4 юли излиза второто класиране.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?