В Софийския университет бяха представени книги с речи на Кристиан Таков

В Софийския университет бяха представени книги с речи на Кристиан Таков

На 16 май в аулата на Софийския университет бяха представени две книги, събрали речи и публицистични текстове на починалия български юрист доц. Кристиан Таков. Изданията се казват “Истина и справедливост“ и “Кристали“.

В тях има речи, писани предварително и внимателно обмислени от него. Други речи са импровизирани.

“Има интервюта, есета, спомени за любими негови личности, крилати фрази. За читателя ще бъдат интересни онези текстове, които досега не са били публикувани – неща, които Кристиан е писал по време на войнишките и на студентските години. Това не са издания, които се четат от начало до край, а книги, които са близо до нас, които отваряме, когато имаме нужда от кураж, от бягство от стреса и суетата“, каза Росица Михова пред БНР, която е сред близките хора на починалия юрист и се включи в представянето на книгите

“Истина и справедливост“ и "Кристали“ показват по-скоро гражданина Кристиан Таков, не толкова юриста“, каза Михова.

По време на събитието в аулата на университета слово изнесе адвокат Валентин Брайков.

“Кристиан не беше стерилна икона, но се вглеждаше в икони, защото беше достоен за името си. Запомнил съм го като чаровен грешник, поклонник на умерените грехове, с които се опитваше да живее в динамично примирие. У него нямаше егоизма на обречения болен, който се опитва да налапа всичко от живота. Като истински духовен аристократ той се возеше на времето и го наблюдаваше с интерес. Веднъж ми обърна внимание, че на всички икони Свети Георги забива копието в устата на дракона, а не просто му реже главата. Знаеш ли защо е така, попита той – защото опасното на Сатаната не са зъбите и ноктите, а словото, излизащо от устата му и затова там трябва да се забие копието на истината“, казва в словото си Брайков, цитиран от сайта “Грамада“.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?