В Софийския университет ще се учи и африканистика

В Софийския университет ще се учи и африканистика

Осем нови специалности ще има през следващата година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Решението за откриването им е одобрено от Академичния съвет, съобщиха от висшето училище.

От учебната 2017/2018 година в най-стария университет у нас ще може да се учи "Африканистика" на английски език. Това ще е първата специалност в България, която предлага пълен цикъл на обучение на и по английски като първи чужд език и френски или португалски като втори чужд език. Студентите ще получат задълбочена специализирана подготовка в областта на африканските литератури, култури, лингвистика, превод. Специалността предлага и изучаване на четири африкански езика, обясниха от висшето училище.

От следващата учебна година университетът ще приема студенти и в специалностите "Учител по природни науки в основна степен на образование", "Философия" на английски език, "Комуникационен мениджмънт", "Компютърно инженерство", "Публични информационни системи", "История и чужд език" (английски или френски език), "География и английски език". С тях специалностите в Софийския университет стават 117.

Приети са и документите за кандидатстудентската кампания през 2018 г. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г. Крайният срок е 9 март за първата сесия и 18 май - за втората. Таксата за един изпит е 30 лв.

През първата сесия изпитите ще са в неделните дни в периода 18 март - 22 април, а през втората - в съботните и неделните дни от 27 май до 24 юни.

Кандидат-студентите отново ще имат възможност да подават документи онлайн, на място в СУ или в бюрата в страната. Зрелостниците могат да платят и таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез е-системата за кандидатстване.

За поредна година документите за класиране ще се приемат онлайн, а записите ще бъдат валидирани в периода 18-30 юни, в Ректората на СУ, както и в офисите на бюрата в страната до 29 юни.

Първото класиране на кандидат-студентите ще е на 10 юли, а записването след него от 11 до 13 юли. В този период ще се подават и документи за второ класиране, при което се иска и да оставят дипломата си за средно образование в университета. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап.

На 17 юли ще бъде обявено второто класиране. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати ще е от 18 до 20 юли. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото подреждане. То ще бъде обявено на 24 юли, а срокът за записване е от 25 до 27 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

Пет от общо 117 специалности в СУ не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности - "Право", "Медицина" и "Фармация", и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността".

Споделяне

Още от България