В Солун бе обезвредена бомба от Втората световна война

Военните подготвят обезвреждането на бомбата

Експерти обезвредиха детонатора на 250-килограмова неексплодирала бомба от Втората световна война в Солун, след като властите евакуираха в неделя сутринта около 75 хиляди души, предаде АП.

"Първата фаза от унищожаването на бомбата завърши с пълен успех", съобщи префектът на областта Апостолос Дзидзикостас.

Предстои тя да бъде преместена на военен полигон на безопасно разстояние от града, където експертите ще решат какви действия да предприемат по-нататък.

Работите по обезвреждането на бомбата започнаха в 11,30 часа, с 90 минути по-късно от планираното, тъй като полицията трябваше да върви от врата на врата, за да напомня на закъснелите жители да напуснат домовете си.

Властите разчистиха зона с радиус 2 километра от мястото на бомбата и извозиха хората с автобуси на безопасно разстояние. Някои от жителите на потенциално опасните квартали се евакуираха с личните си автомобили. Властите съобщиха, че още не е разрешено евакуираните граждани да се върнат по домовете си, защото транспортирането на бомбата също крие опасност.


250-килограмовото взривно устройство бе намерено на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция.

Районът се охранява от над хиляда полицаи и части на армията.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?