В Солун ЕС едва ли ще определи крайна дата на преговорите с България

След среща с министър Соломон Паси в Брюксел, еврокомисарят по социалната политика Ана Диамандопуло заяви, че не вярва на срещата на върха на Европейския съюз в Солун този месец, 2004 г. да бъде посочена като срок за приключване на преговорите с България. Диамандопуло обаче добави, че очаква на срещата да бъдат поети ангажименти за напредъка на преговорите, съобщи БТА.

Изненадващо еврокомисарят обяви, че този състав на Европейската комисия много иска да приключи преговорите с България преди края на мандата си през есента на 2004-та. Ана Диамандопуло стана първият официален представител на Брюксел, който се ангажира с подобно твърдение.

По думите на Диамандопуло, България се движи според договорената програма за преговорите.

Еврокомисарят по социалната политика отхвърли възможността сегашното ниво на безработицата в България да се окаже пречка за членството ни в ЕС, защото не е сред показателите, които се вземат предвид при преговорния процес. Диамандопуло добави, че в България все още има нужда да бъдат свършени редица неща, свързани с благосъстоянието на хората - реформи на пазара на труда и системите на образованието, квалификацията и социалната защита.

Еврокомисарят напомни, че доходите са функция на развитието и ще се увеличават съобразно равнището на икономическия растеж.

През последните 15 години в страните-членки на ЕС се удвоиха жизнените стандарти на населението, това ще стане и с България, заяви еврокомисарят. Тя добави, че всяка страна трябва да се сравнява първо със собственото си минало, после със съседите си и едва тогава със средната стойност в ЕС.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: