В средата на юли ще заработят новите терминали на морските летища

В средата на юли ще заработят новите терминали на морските летища

Допълнителен терминал ще започне да обслужва пристигащите пътници на летище Варна от средата на този месец, съобщиха от Министерство на транспорта. Временното съоръжение е приспособено от съществуващия на аеропорта хангар.  След като влезе в експлоатация новия терминал ще могат да се обработват едновременно пътниците на  4 самолета, поясниха експертите. В момента възможностите на варненското летище са до обработва едновременно максимално два самолета.

В момента приключват тестовете и на новата паркинг система на летище Варна. Паркингът пред аеропорта също е разширен. Ремонтирани са две пътеки за рулиране и подходната инфраструктура към летището.

Вътрешното пространство в зоната след чекирането на пътниците, където те очакват полета, ще се разшири  с близо 40 на сто. Удължени са лентите за багажи в терминалите за пристигане и заминаване.

На варненското летище вече има изграден специален салон за пътуващите по редовни линии в бизнес класата.

Бургаското летище също се разширява – на терминала за заминаващи по международни линии са разкрити още допълнителни две нови гишета, които са оборудвани автоматичен чекинг, лента, рентген и багажна система.

Част от обработените пътници вече се насочват към втория етаж, където ще изчакат полета си.

Сградата на музея на авиацията, която е залепена до летището, е реконструирана в терминал, който да обслужва пристигащите от международните полети. Той също ще заработи от средата на юли ще обслужва пристигащите пътници с три багажни ленти, уточниха от транспортното ведомство.

След приключване на работата по двата аеропорта, капацитетът за обслужване на пътниците ще се увеличи с около 30 на сто.  Инвестициите за ремонта са около 1,2 млн.лева.

Споделяне

Още от Бизнес