В сряда предстои нова среща между двете Кореи на високо равнище

В сряда предстои нова среща между двете Кореи на високо равнище

Двете Кореи се договориха да проведат среща на високо равнище утре. На нея ще бъде бъдат обсъдени необходими стъпки за изпълняване на обещанието за превръщане на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, предадоха световните агенции във вторник, като се позоваха на комюнике на южнокорейското министерство на националното обединение.


По-рано представител на ведомството съобщи, че Северът е предложил на Юга преговори на високо равнище утре.

В комюникето се уточнява, че срещата ще се състои в граничното село Панминчжон. Северна Корея ще изпрати 29 официални лица от различни сфери начело с председателя на Комитета за мирно обединение на страната И Сон-гуон. Петчленната южнокорейска делегация ще бъде оглавена от министъра на националното обединение Чо Мьон-кьон.

Северна Корея е насрочила за 23-25 май закриването на своя ядрен полигон, за да изпълни обещанието си да спре с ядрените опити. Това ще стане след корейската среща на върха в Панминчжон на 27 април и преди предвидената на 12 юни в Сингапур историческа среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Северна Корея вече е започнала подготвителни дейности по закриването на полигона Пунгери, съобщи специализирана изследователска група към американския университет "Джон Хопкинс".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?