В сряда ще има национален протест в защита на природата

В сряда ще има национален протест в защита на природата

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” застава зад националния протест в защита на природата на 18 март 2015 г., сряда.
След края на работния ден протестни шествия ще има в София и още 9 града - Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Шипка и Петрич.

Протестиращите се събират на следните места:
В София - на паметника на Патриарх Евтимий от 18:30 ч.
Във Варна - пред сградата на общината от 18:30 ч.
В Пловдив – на площад "Стефан Стамболов", Копчетата за шествие до Пешеходния мост и обратно от 18:30 ч.
В Стара Загора – в парк Пети Октомври, до Долната гъба от 18:30 ч
В Сливен – при Стария бряст от 18:30 ч.
Във Враца – на площад Христо Ботев от 17:30 ч.
В Петрич – на градския площад от 18 ч.
В Русе - халите от 18:30 ч.
В Перник – в "Дом на железничаря" на ул. Отец Паисий 47 от 18:30 ч.
В Шипка – в читалището от 18:30 ч.

Вече стартира и национална петиция в защита на "защитените“ територии – резервати, национални и природни паркове.

В обръщението на природозащитниците към гражданите се казва:

"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16 % от площта на Европейския съюз, но едва 5.5 % от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих.
2015 г. е ключова за бъдещето на защитените територии - трябва да се приемат техните планове за управление. В Пирин и другите национални паркове се планира сеч, лов и строителство. Вековните гори в природните паркове Странджа, Българка, Беласица, Сините камъни и др. безмилостно са изсичани. Резерватите са оставени без охрана, а дирекциите на парковете - без средства. Десетки предложения за нови защитените територии (в Западен Балкан, Родопите, Черноморието и др.) застояват в Министерство на околната среда и водите. Всичко това прави тези територии защитени само на хартия и унищожава потенциала им за устойчиво местно и регионално развитие.
Ние, долуподписаните граждани, сме силно притеснени за общонационалното ни природно богатство. Затова настояваме да се предприемат до края на 2015 следните мерки:
1. Да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.
2. Да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори. Да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия.
3. Да не се допуска лов в националните паркове. Да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии.
4. Да се увеличат ресурсите за опазване на природата: да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.
5. Да се запазят националните паркове свободни от МПС, АТВ, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?