В сряда в Берлин ще име нова 4-странна министерска среща за Източна Украйна

В сряда в Берлин ще име нова 4-странна министерска среща за Източна Украйна

Нов кръг от мирните преговори за конфликта в Източна Украйна ще се състои утре вечерта в Берлин с участието на външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция. Това обяви във вторник германският пръв дипломат Франк-Валтер Щайнмайер, предаде Ройтерс.

"Изправени сме отново пред опасна ситуация заради новите боеве в Източна Украйна през последните дни", се казва в съобщението му. По думите на Щайнмайер неговите колеги от Русия и Украйна Сергей Лавров и Павло Климкин са го помолили да ги покани за разговори в Берлин. Преди това е имало няколкодневни усилени консултации за намирането на политическо решение за кризата.

На среща на същите четирима външни министри в Берлин на 12 януари не бе констатиран напредък в прилагането на мирните договорености от Минск от септември м.г. и затова не бе
договорена четиристранна среща на върха, припомни Ройтерс.

Най-малко шестима цивилни загинаха във вторник при артилерийски обстрел в района на контролирания от сепаратистите град Донецк, предаде АП, като се позова на проправителствените регионални власти.

През уикенда бяха подновени ожесточените боеве за градското летище, което се владее от армията.

Говорител на министерството на отбраната на самобявилата се Донецка народна република каза днес, че се взети в плен седмина правителствени войници, вкл. подполковник и лейтенант, предаде ТАСС. По думите на говорителя те били пленени в района на летището.

Споделяне

Още от Свят