В статия за "Вашингтон пост" Обама представя визия за свят без ядрени оръжия

В статия за "Вашингтон пост" Обама представя визия за свят без ядрени оръжия

От всички заплахи за глобалната сигурност и мир най-опасната е разпространението и потенциалната употреба на ядрено оръжие. Затова преди седем години в Прага се ангажирах с възпиране на разпространението на ядрено оръжие, както и с изграждането на свят без тях, пише американският президент Барак Обама в статия във "Вашингтон пост" под заглавие "Как да изградим визия за свят без ядрени оръжия", в контекста на започващата днес среща на върха по ядрената сигурност във Вашингтон.

Обама посочва, че основният акцент на форума ще бъде недопускането на това терористи да се сдобият или използват ядрено оръжие. Сред другите основни моменти ще е преглед на напредъка по премахването на високообогатен уран и плутоний от над десет страни, както и поемането на нови ангажименти от страна на САЩ и другите страни във връзка с международните договори и институции за ядрена сигурност, пише той.

В статията Обама прави и рекапитулация на това, което според него е постигнато за времето от поетия от него ангажимент в Прага преди седем години, що се отнася до направленията извън недопускането на ядрения тероризъм.

На първо място той посочва, че се предприемат конкретни стъпки по отношение на изграждането на свят без ядрени оръжия. Американският президент отбелязва, че Русия и САЩ остават на пътя към изпълнението на ангажимента в рамките на Новия договор СТАРТ за намаляването на стратегическите ядрени оръжия, така че до 2018 г. притежаваните от двете страни ядрени бойни глави да са на най-ниското си равнище от 50-те години на 20 век.

Обама посочва като предприети от него мерки например, че е намалил броя и ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на своята страна, въпреки че според него САЩ поддържат безопасен и ефективен ядрен арсенал за възпиране на противници и осигуряване сигурността на съюзниците им.

Като други постигнати успехи след ангажимента си от Прага Обама изброява укрепването на глобалния режим за неразпространение на ядрените оръжия и споразумението за иранската ядрена програма.

Американският президент отбелязва на трето място, че се работи за създаване на нова рамка за сътрудничество в ядрената енергетика за граждански цели, така че страните, които изпълняват задълженията си, да имат достъп до този тип енергия.

"Аз съм първият, който признава, че все още имаме недовършена работа", пише обаче американският президент. Той отбелязва, че поради нарушенията от страна на Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег САЩ продължават да призовават Москва да изпълнява цялостно своите задължения. "Аз и военното ръководство (на САЩ) все още смятаме, че огромният ни ядрен арсенал от Студената война не е особено пригоден за днешните заплахи. САЩ и Русия, които заедно притежават над 90 процента от световното ядрено оръжие, трябва да преговарят за още по-голямо намаляване на запасите", посочва Обама.

Американският президент изразява мнение, че светът трябва да остане единен пред лицето на неспирните провокации на Северна Корея, както и че САЩ ще продължат да работят със съюзниците и партньорите си за Корейски полуостров без ядрени оръжия.

В по-широк план световната сигурност изисква ратификация - включително от страна на САЩ, на Договора за пълна забрана на ядрените изпитания и сключване на ново споразумение, което веднъж завинаги да сложи край на производството на делящи се материали за ядрени оръжия, посочва още Обама.

Предишно изказване по темата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?