В Столичната библиотека ще има читалня със скандинавски книги

Читалня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици ще бъде открита в Столичната библиотека на 5 март.

Такава читалня се открива за първи път в обществена библиотека в България. Тя ще работи за популяризиране и разпространение на културата и литературата на страните от Скандинавия.

Фондът на читалнята засега наброява над 500 заглавия от класически и съвременни автори, списания, речници, учебници и мултимедия. Основната част от книгите са от личната библиотеката на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева. Те са дарени от нейната сестра – специалистката по скандинавски литератури и култура проф. Вера Ганчева.

Ще има и книги, предоставени от “Библиотека Нордика” към специалност “Скандинавистика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В читалнята жителите и гостите на София ще имат възможност да заемат книги, да се запознаят отблизо с културата на нордския ареал, да се консултират със специалисти по скандинавски езици и култура.

Читалнята е част от Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката и е създадена с подкрепата на посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?