В СУ се провеждат кандидат-студентските изпити по български език, италиански език и философия

В СУ се провеждат кандидат-студентските изпити по български език, италиански език и философия

Кандидат-студентската сесия в Софийския университет продължи в неделя с три изпита - по български език и литература, италиански език и философия и социални науки.

В 9 ч. сутринта в аудитория 224 в Ректората на Софийския университет "Климент Охридски" бе дадено началото на конкурсния изпит по български език и литература, съобщи БГНЕС. Броят на кандидат-студентите, заявили участие за него, е 1581.

Кандидат-студенти изтеглиха тестови вариант № 2, а темата на есето, върху която трябваше да разсъждават, е мисъл на френския писател Андре Жид, която гласи: "По-добре да те мразят за това, което си, отколкото да те обичат за това, което не си". Част от тях се зарадваха и я оцениха като лесна, а други – не чак толкова.

"Темата предполага размишление, предполага лична позиция и е разбираема. Очакваме добри резултати", коментира деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

Той отчете значително увеличение на желаещите да положат изпит по български език и литература в сравнение с предходните години. "Откакто направихме изпита в новия вариант, с есе и тестови задачи, имаме почти двойно увеличаване на броя на студентите", аргументира се той.

Кандидатите да се обучават в СУ дори са повече от тези, които са положили изпит през предходната сесия, провела се през март.

Конкурсният изпит по италиански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматически материал, разширен до активното владеене на около 4000 думи и изрази, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест. Общата продължителност на изпита е 4 часа.

Кандидатстудентският изпит по философия се основава се на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен, анонимен, в три части с обща продължителност от четири часа.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?