В Света гора мирише на "барут" заради бунт на монаси-зилоти

В Света гора мирише на "барут" заради бунт на монаси-зилоти

Отново мирише на "барут" в Света гора, след като монаси нападнаха полицаи, опитали се да ги отстранят от конака на манастира Есфигмену в столицата Карея. Десетки  приятели на този манастир пък се намират в Уранопулис с намерението да стигнат до Атонската обител в знак на съпричасност с монасите-зилоти, опасявайки се от нови, по-сериозни инциденти, съобщава в. "Етнос", цитиран във вторник от БТА.

Монасите вчера хвърляха самоделни бомби, за да прогонят съдия изпълнител, дошъл да изпълни заповед за извеждането им от манастира.

И да ни изгонят, ще се върнем отново и тогава горко им, заявил гневен монах пред гръцкото издание. Той се намирал в конака на манастира.

От съобръжения за сигурност 15 членове на новото братство са били преместени в друг манастир.

Преди две седмици първоинстанционен гръцки съд прие искането на новото братство на манастира за въвеждане на мерки за безопасност. То поиска също и монасите-зилоти да бъдат отстранени от светата обител. Вчера съдия изпълнител, съпровождан от полицаи, пристигна в столицата Карея, за да връчи решението на съда за извеждането на монасите-зилоти.

Около 100 монаси в хилядолетния манастир са ангажирани в датиращ от години спор с духовния лидер на православните християни патриарх Вартоломей Първи заради неговите усилия да подобри отношенията си с Ватикана. Монасите пренебрегнаха заповедите на съда да напуснат манастира и да позволят на назначени от църквата други монаси да поемат тази обител.

Монасите бунтовници бяха обявени за незаконни от Вартоломей заради спор по отношение на сближаване на позициите с Ватикана, на което монасите яростно се противопоставят. През 2002 г. Вартоломей нареди отстраняването им от манастира, построен през 10-и век. Официален говорител каза, че заповедта за извеждане има за цел да ги накара да освободят помещенията, така че управата на монашеската република да сложи ръка върху активите на манастира.

Светата обител е основана през десети век, като наследник на по-стар манастир, датиран от пети век. Манастирът е разположен на самия бряг в северната половина на атонския полуостров. В близост до него се намира сръбският Хилендарски манастир.

Есфигмену или Есфигмен, както още се нарича, е 18-ти в йерархията на републиката, и се обитава от около 115 монаси.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?