В Тайланд се надяват, че заклещените в пещера младежи още са живи

Тайландският вицепремиер каза, че е оптимист за групата млади футболисти, попаднала в събота във воден капан в пещера след проливни дъждове и че вероятно те все още са живи, предаде ББС във вторник. Трети ден продължава издирването на момчетата на възраст между 11 и 16 години и техния 25-годишен треньор, които не успяха да излязат от обширната пещера в провинцията Чианг Рай.

Участващите в спасителната акция гмуркачи бяха принудени да спрат търсенето във вторник, след като водите залели входа на пещерата се вдигнаха. Те обаче са забелязали тови стъпки във вътрешността на пещерата, което подхранва надеждите, че групата е в безопасност.

"Все още сме оптимисти,че са живи", каза вицепремиерът на страната Правит Вунгсувон.

Близки на момчетата се събраха на лагер край пещерата, която се намира край границата с Мианмар и една от забележителностите в региона,. Те извършиха молитвена церемония за тяхното благополучно завръщани.

Водолази от армията се опитаха да достигнат най-дълбоките каверни на пещерата. Подгизналите спасители се опитаха да изпомпат част от водата, за да свалят нивото ѝ край входа на пещерата, но нов дъжд провали усилията им.

В търсенето на момчетата се включиха и дронове, медицински екипи са в очакване край пещерата да окажат първа помощ на младежите, ако бъдат намерени.

Единствената следа от изчезналата група са оставените велосипеди, които стоят все така заключени на оградата на входа на пещерата, макар водолазите да съобщават за отпечатъци от ръце в достигната от тях в понеделник най-голяма кухина на пещерата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?