В. “Таймс”: Тайнственият купувач на “Дора Маар с котка” на Пикасо е руски новобогаташ

В. “Таймс”: Тайнственият купувач на “Дора Маар с котка” на Пикасо е руски новобогаташ

Неизвестният купувач, който плати преди три дни на аукцион на Sotheby's в Ню Йорк фантастичната сума от 95,2 млн. долара за картината на Пабло Пикасо “Дора Маар с котка”, е руснак. Това твърди вестник “Таймс” в неделния си брой.

Според едни данни притежател на платното е станал 44-годишният Рустам Тарико, милиардер от Москва, който е натрупал състоянието си от банкови операции и продажба на водка. Според списание Forbes, което в класацията си за петстотинте най-богати хора на планетата поставя и 33 руснаци, “ергенът и любител на развлеченията” притежава състояние за около 1,9 млрд. долара.  

Според друга информация картината на Пикато е била купена от 45-годишният Александър Абрамов, който работи в стоманодобива и чието състояние се оценява от Forbes на около 4,9 млрд. долара.

Вестник “Таймс” не е успял да получи потвърждение на информацията си от Тарико, а представител на Абрамов е опровергал, че милиардерът е купил “Дора Маар с котка”.

Според “Таймс” неочакваното появяване на руски купувачи, които не са запознати с поведението на наддавания от такъв ранг, е поставило на изпитание организаторите на аукциона.

Така например купувачът на картината на Пикасо или негов агент седнал най-отзад в залата и яростно размахвал табелката, за да привлече вниманието на водещия аукциона. Обикновено солидните купувачи сядат най-отпред и съобщават за намеренията си да вдигнат цената само с мръдване на веждите, отбелязва вестникът.

“Таймс” твърди, че заедно с платното на Пикасо неизвестният руски богаташ е купил картина на Моне и платно на Марк Шагал, като за всичко това се е разделил с много над 100 милиона долара. 

Едновременно с това купувачът пресякъл намеренията на двама-трима известни американски колекционери да прибавят “Дора Маар с котка” към колекциите си, коментира още вестникът.

Споделяне

Още от Свят