В търсене на енергийни индулгенции

... или за приказния свят на енергийния ни регулатор

В търсене на енергийни индулгенции

На фона на наближаващите избори и след като поутихнаха проблемите с някои банки и стана ясно, че държавата не може да бъде разклатена в тази посока, май е време отново за повече концентрация какво става в енергийния сектор. Причини за такъв поглед – бол, но има една водеща към момента– натрупването на дефицити, които трябва да бъдат минимизирани и респективно да се приемат ясни мерки за отстраняването им.

А и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нещо се активизира напоследък. Само преди дни регулаторът обяви дългове на НЕК за почти 3 млрд. лв. Появиха се и решения за цените, в които комисията като че ли започна да демонстрира тук-там и спорадични елементи на логичност. Да оставим настрани факта, че позицията на институцията беше променяна в ход. И политическите ментори на председателя на ДКЕВР го правят редовно напоследък, така че място за учудване няма.

Тези действия от страна на регулатора ми се сториха странни не само поради дългото мълчание на изпълнителната власт по темата за задлъжнялостта на НЕК, с което дори и парламентът не успя да се пребори. Става дума за същата тази изпълнителна власт, която назначава членовете на ДКЕВР, вкл. и сегашния председател Боян Боев. И аз лично въобще не се съмнявам, че той е съгласувал тези, а и други възлови стъпки на комисията, както с Министерство на икономиката и енергетиката, така и с "Българския енергиен холдинг" (респ. НЕК). Топлите, но противозаконни връзки по хармонизация на позиции между тези три институции съществуват открито.

Вече имах възможност да посоча, че за мен до 25 май Комисията работеше под мотото "Най-важно е наште да спечелят изборите“ – иначе човек трудно може да си обясни неколкократните ударни намаления на цената на тока само за шест месеца в пълно противоречие с всякаква икономическа логика, отскоро съпроводени и с прозрения, че идва неизбежно увеличение – само че при следващото правителство.

Така, изведнъж Комисията някак рязко излезе от своя собствен и явно по-добър свят на съществуване и взе да дава първосигнални признаци на разум. Поради това активността на ДКЕВР ми заприлича на търсене на енергийни индулгенции за натворените до момента икономически и политически бъркотии от настоящия ѝ състав, които тепърва ще се развиват.

И тук възниква един важен риторичен въпрос – може ли ДКЕВР в този състав да промени нещо по същество в съответствие със закона и с реалностите за състоянието на сектора? По думите на премиера Орешарски, баничарите в енергетиката били отстранени – и той сигурно имаше достатъчно основание за такова изявление. Не беше споменато обаче, че на възлови позиции дойдоха, условно казано, футболистите, или по-точно експертите по футболно финансиране (нищо лошо не казвам за ФК "Берое Стара Загора“) – и в ДКЕВР, и в НЕК. Когато към специфичната експертиза добавим и максималната доза политическо послушание, за което принос имат и въвлечени в процеса квази партийни секретари, резултатите са налице.

И още нещо – надявам се, че и прокуратурата и ДАНС вече анализират защо и доколко набързо се натрупаха тези дефицити с необоснованите намалявания на цените – защото въпросите в тази връзка са много. Не знаеше ли за тях регулаторът като приемаше решения? Има ли основание за търсене на наказателна отговорност и кой би бил отговорен в този контекст за резултата – членовете на ДКЕВР и/или някой друг? Изглежда не случайно не беше отговорено на въпроса каква част от дефицита е натрупан през последните шест месеца в резултат на взетите от ДКЕВР решения - но в рамките на едно досъдебно производство това може да бъде установено достатъчно бързо.

Има и законен повод, и достатъчно данни за започване на формални процедури в тази връзка – и без необходимата експертиза е ясно, че е много вероятно да става дума за дефицити от стотици милиони левове, резултат на погрешни решения на длъжностни лица, които едва ли се дължат само на некомпетентност, и които водят упорито енергийната система на страната към срив.

Същевременно, преди да се случат още бели, бих искал да напомня, че вече няколко пъти се правят конкретни експертни предложения за постепенно излизане от създалата се ситуация. Постави се и въпросът за създаване на енергиен борд. И всичко като че ли отива под килима – а времето минава и периметърът за действие се скъсява, при това май умишлено от доста време. Затова и правителството, и подкрепящите го политически сили дължат отговор защо – скрита приватизация ли се гони, следи ли се замитат или имат и други логични обяснения.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?