В търсенето на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" се включват австралийци

"Шел" привлече "Уудсайд Енерджи" за партньор в проучванията

В търсенето на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" се включват австралийци

Най-голямата австралийска компанията за проучване и добив на нефт и газ "Уудсайд Енерджи" става партньор на "Шел" в търсенето и проучването за нефт и природен газ в находището "Хан Кубрат", разположено в дълбоките води на Черно море край Силистар. В сряда правителството одобри влизането на компанията в договора за предоставените права за търсене и проучване на природен газ в блок "Блок 1-14 Кубрат“. Така "Уудсайд Енерджи" ще получи 30 на сто от проекта, който тази есен навлезе в решителната си фаза.

Това ще стане като "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“ прехвърли 30 процента от правата на дружеството "Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“. То е регистрирано в Лондон, а от началото на ноември 2018 г. е открило свой клон в София, чийто управител ще е австралиецът Таранат Дусианта Бандара Карунаратна, сочи справка в Търговския регистър.

Фирмата в Лондон, която е регистрирана през юли 2018 г., е на австралийската "Уудсайд Енерджи", която е най-голямата местна компания за проучване и добив на нефт и газ. Тя работи по проекти и в Северна Америка, в Сенегал, Мианмар и други държави като прилага нови концепции и технологии, които позволяват разработване на ресурсите по по-ефективен и евтин начин. Компанията също така се занимава с доставки на втечнен газ и държи 6 процента от световните доставки на втечнен газ.

"Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“ получи през април 2017 г. разрешителното за проучване на блока "1-14 Силистар", който бе преименуван на "Хан Кубрат“. През февруари 2016 г. бе сключен и договорът за получаване на правото на компанията да търси нефт и природен газ в блока в дълбоките води на Черно море. За петгодишното разрешително компанията плати 4.9 млн. евро на правителството и се ангажира да инвестира 18.6 млн. евро в проучвания в терена.

През 2017 г. там бяха извършени 2D и 3D сеизмични проучвания, както изисква договорът. На тяхна бе преценено да се извърши и сондаж за потвърждаване на потенциално откритите запаси, което може да се тълкува и като добра новина за потенциални запаси.

Сондажът е планиран да се извърши в периода от септември 2018 г. до края на 2019 г на България на около 60 км от брега с дълбочина на водата 1200-1500 м.

Включването на австралийците в този етап на проучванията може да е допълнителен обнадеждаващ знак.

Разходите по прехвърлянето на правата, свързани с разрешителното, ще са за сметка на "Шел", допълва правителствената информационна служба

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес