В "Терем" решавали лични проблеми с държавни пари

В "Терем" решавали лични проблеми с държавни пари

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев коментира в четвъртък, че в държавното дружество "Терем" "тенденцията била да си позволяват с държавни средства да решават свои проблеми". Ден по-рано изпълнителният директор на холдинга Жечко Петров бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери и бе задържан за 72 часа.

Според обвинението военно-промишленият холдинг "Терем" е възложил на частна фирма унищожаването на боеприпаси, без да има право на това, защото получил специална обществена поръчка за утилизацията (унищожаването) с изричното условие да не ползва подизпълнители. Поръчката така и не е изпълнена, но парите – над 5 млн. лв. са усвоени от холдинга.

Военният министър Николай Младенов съобщи също в четвъртък, че Жечков ще бъде освободен от длъжност и министерството е предало на компетентните органи информацията по случая.

Прокурор Василев разясни пред бТВ схемата, по който са се "изгубили" 5.2 млн. лева.

Държавното дружество "Терем" е получило от МО поръчка за унищожаването на боеприпаси. То е било възложено на дъщерни дружества в холдинга, които пък от своя казали, че нямат капацитет, и решили да пренасочат средствата по поръчката към една фирма.

"Освен че се превеждат парите, дава се възможност утилизираните боеприпаси да станат собственост на фирмата, т.е. те след това да си предприемат свои действия и да се разпореждат като със свое", каза Василев.

Въпросната фирма, която се е "облагодетелствала" от схемата е "Евроремонтстрой България". За нея се знае, че има широк предмет на дейности, сред които основната е строителство и ремонти. Фирмата е поемала поръчки от Пловдивската община за реконструкция на общински пазар.

Прокурор Роман Василев добави, че нормалната практика в случая би била "Терем" да изпълни поръчката, а не да прехвърля средства в друга фирма, за да може тя да извърши това, което в "Терем" "трябва да го вършат по занятие".

Утилизацията на боеприпасите бе възложена със специална обществена поръчка. В конкурса участваха 17 компании, пет от които чужди. Те обаче отпаднаха, защото предложиха унищожаването да се извършва на работни площадки извън страната, а военното министерство е приело, че това противоречи на нормативни актове. Според актовете е забранено боеприпаси, собственост на Българската армия, да бъдат изнасяни зад граница.

В крайна сметка МО обяви,че "Терем", "Дунарит” АД, консорциумът "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева.

В четвъртък военният министър Николай Младенов посочи, че състоянието на холдинга "не е цветущо" и има доста проблеми, които трябва да бъдат решени. Той добави, че е била забавена частично приватизацията на някои звена в "Терем", а в други тя не е започнала.

От думите на Младенов се разбра, че той смята да си изработи ясно и категорично отношение към цялата оръжейна индустрия. Според него тя трябва да бъде подкрепена по максимално позитивен и прозрачен начин, за да може да се развие индустриалният капацитет на България.

В "Терем" ЕАД влизат осем дружества, като контролните пакети на заводите в Пловдив - "Терем Георги Бенковски", Божурище - "Терем Владимир Заимов" и Костенец - "Терем Цар Самуил" бяха неотдавна продадени.

Дружествата бяха разделени в два пакета. В единия влизат "Терем Летец", "Терем Овеч", "Терем Цар Самуил" и "Терем Ген. Владимир Заимов", които са определени за дружества без стратегическо значение за държавата и за продан са обявени 74% от капитала им.

В другия пакет влизат "Терем КРЗ Флотски арсенал - Варна", "Терем Георги Бенковски", "Терем Хан Крум" и "Терем Ивайло", определени като стратегически. От тях за приватизация се предвиждат до 66% от капитала.

През декември миналата година бившият военен министър Николай Цонев съобщи обаче, че има решение да не се пристъпва към приватизация на "Терем КРЗ “Флотски арсенал'', тъй като било успешно предприятие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?