В тон с Москва: Иво Христов смята, че Съветската армия е спасила българските евреи

Според депутата от БСП 80% от населението са дебили, а той е жертва на манипулация

Иво Христов
Ако не беше Съветската армия 50 000 евреи щяха да бъдат депортрирани, а 80 % от населението на България са дебили – не могат да се подписват. Такива изводи прави на среща с избиратели депутатът от БСП професор Иво Христов.
 
В отговор на въпрос от публиката за това как темите се измествали и манипулирали Христов защити тезата на Русия, че Червената армия е спасила българските евреи.
 
"Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата", каза Христов.
 
Мнението си той е публикувал като видео във фейсбук профила си. Зад гърба на Христов се вижда знаме на Ротари клуб.
 
Според него "80% от населението са дебилни и не могат да се подписват" и затова подобни манипулации работят "безупречно".
 
Христов припомня, че поводът за изказването на Захарова е било "омаскаряването на Паметника на Съветската армия, като на този паметник са били изписани антисемитски лозунги".
 
"Какво направиха нашите вестници по линия на хибридната война? Класическо изместване на проблема. Проблемът е защо вие осирате съветските паметници? Защо не се прави същото с Паметника на Съветската армия в центъра на Виена?", пита Христов и натъртва, че в центъра на австрийската столица има такъв монумент.
 
Той допълва, че подобно оскверняване на паметници не се прави никъде в Западна Европа, а само в Прибалтика, Полша и България.
 
Нещо да ви говори това? Когато имаш един оскотял, необразован, примирен народ, манипулацията става много лесно", казва Христов.
 
В изказването си той коментира, че "революция от бабички не се прави", подчертавайки, че активната част от населението не е в страната.
 
Малко по-късно във вторник Иво Христов свали видето от Фейсбук страницата си и се обяви за жертва. 
 
"Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са: “ Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно”. Конкретното изречение е извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено. Пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда", посочи Христов във Фейсбук.
 
Според него “дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем".
 
"А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна", посочи Христов. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?