В третата фаза на ваксинацията да влезе хранителната промишленост, искат работодатели

В третата фаза на ваксинацията да влезе хранителната промишленост, искат работодатели

Работещите в хранително-вкусовата промишленост в България да бъдат включени в третата фаза за ваксиниране срещу Covid-19, настояха в сряда КНСБ и редица браншови организации, обединяващи работодатели от различни отрасли на производството на храни и напитки.

Според тях това ще гарантира непрекъснатото производство на храни и напитки и ще предпази държавата от недостиг на основни продоволствия и тежки последици от евентуална трета вълна на коронавируса.

В писмото им до здравния министър се посочва, че земеделскот оминистерство подкрепя исканията за приоритетното ваксиниране на работниците от сектора, но синдикати и работодатели молят за ускоряване на мерките за практическото му осъществяване.

"Забавянето на цялостния процес по ваксинация и недостатъчните своевременни доставки на ваксини, отдалечават все по-напред във времето масовата ваксинация. Това прави необходимостта да получим подкрепа, като сектор с национално значение, още по-спешна, за да може да продължим да осъществяваме функцията си по осигуряване на непрекъснати доставки на храни и напитки на населението", се казва в писмото.

В него се припомня, че Европейската комисия е препоръчала във ваксинационните планове освен здравните работници и възрастните хора да се включат и работещите "във важни сектори извън здравеопазването", включително земеделски производители и работещите в хранителната индустрия. В повечето държави това вече е факт, напомнят още синдикати и работодатели.

"Само здрави работници могат да осигурят прехраната на българското население!", посочват организациите.

"В сегашния тежък момент, когато все по-трудно се осигурява непрекъснатия цикъл на производство и доставка на храни и напитки, разчитаме да получим подкрепа и хората, работещи в сектора да бъдат подсигурени с ваксини в рамките на трета фаза на ваксинационния план", пише още в писмото.

Споделяне

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?