В тройната коалиция започва пазарлък за нови съдебни назначения

Между партиите в тройната коалиция започват пазарлъци за попълването на новите органи, които ще ръководят и контролират съдебната власт, както и за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). Изходът от преговорите ще реши въпроса дали съставът на настоящия ВСС ще изкара мандата си до края на 2008 година или ще се наложи предсрочното му прекратяване заради превръщането му в постоянно действащ орган. В сега действащия съдебен съвет НДСВ има солидно представителство и може да разчита на подкрепата на най-малко 6 от общо 25 члена с право на глас.

Това стана ясно в четвъртък, когато с голямо единодушие парламентът прие на второ четене първата част от новия Закон за съдебната власт, за който пред Брюксел бе поет ангажимент да е факт още през март, но се поиска отсрочка до юни.

БСП е за предсрочно прекратяване на мандата на сегашния ВСС и избор на нов, който за пръв път ще бъде постоянно действащ, според новия съдебен закон. Както и досега, 11 от членовете на съвета ще се избират от парламента, 11 ще бъдат излъчени от съдебната власт, членове по право остават главния прокурор и шефовете на двете върховни съдилища, а заседанията се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче няма право на глас. НДСВ, което излъчи голяма част от квотата по време на предишния парламент, настоява сегашният ВСС да си изкара мандата, тъй като така партията ще има по-голямо влияние при избора на нов председател на ВКС през ноември. БСП, която в миналия парламент беше опозиция, има и партиен интерес от подмяна на съвета.

Поради липсата на съгласие в тройната коалиция за съдбата на ВСС, преходните и заключителните разпоредби на закона не бяха гласувани в четвъртък и останаха за следващата седмица. Депутати твърдят, че ако БСП, НДСВ и ДПС си разпределят местата в новия ВСС, в новосъздадения инспекторат и договорят новия шеф на ВКС, е възможно царската партия да склони за предсрочен избор на ВСС.  

Ако се наложи, спорът ще се разреши от Съвета на коалицията, коментира пред Mediapool председателят на правната комисия Янаки Стоилов (БСП).

С приемането на новия закон, целящ да направи съдебната власт по-прозрачна и отчетна пред обществото, се стигна до парадокса, че може да се случи тъкмо обратното, тъй като отпадна законовото изискване заседанията на ВСС да са публични и открити за медиите. Това бе трудно извоювана публичност, като преди две години ВАС задължи съдебния съвет да направи специална зала за журналисти, откъдето те да следят заседанията.

Според Янаки Стоилов този въпрос трябва да бъде решен с вътрешен правилник на ВСС. Колегата му Мая Манолова обаче смята, че липсата на изрично законово задължение за публичност на заседанията на ВСС е грешка. Тя лично се ангажира да внесе поправка, с която пропускът на законодателите да бъде коригиран.

Според Елиана Масева от ДСБ отсъствието на такъв текст не е фатално, защото, щом няма изричен запис заседанията на ВСС да са закрити, те трябва да са публични.

Споделяне

Още по темата

Още от България