В ЦИК "стискат палци" да пропадне поръчката за машинния вот

Ще са нужни общо 18 хил. машини, но невъзможността да бъдат предварително одитирани крие рискове, които ЦИК предпочита да си спести

Снимка: БГНЕС

Около 18 000 машини ще са необходими за обезпечаването на машинното гласуване във всички секции на предсрочните избори през март. Такива са първоначалните анализи на ЦИК, научи Mediapool. Миналата седмица ВАС постанови, че ЦИК трябва да осигури възможност за машинно гласуване във всички 12 400 секции в страната. Комисията обаче трябва да осигури около 6000 резервни машини за подвижните урни, за гласуването в чужбина и допълнителни в случай на авария.

Цената само на апаратурата ще бъде около 30 млн. лева, което означава поне двойно оскъпяване на изборите, за които служебният кабинет вече одобри 30 млн., но се ангажира да осигури финансиране и за машинния вот. Ще се наложи да бъдат отпуснати допълнителни средства и за техническото обезпечаване, транспорта и логистиката, които все още не са калкулирани в сметката.

Оскъпяването на вота обаче не е големият проблем, коментираха неофициално пред Mediapool представители на ЦИК, изтъквайки невъзможността да бъде гарантирана сигурността на гласуването. "Този проблем има три аспекта и по всеки от тях сме уязвими", поясниха те

Без цялостен одит на апаратурата

Дори обществената поръчка да бъде обявена още тази седмица и да протече безпроблемно, най-краткият срок за доставката на машините е в началото на март.

Машините трябва да бъдат настроени, което също отнема време. Следват обучения на районни и секционни избирателни комисии ( РИК и СИК). В тези срокове обаче няма как да се направи цялостен одит на апаратурата.

"Това означава, че за одит ще броим техническия преглед на извадка от машините – дали ще бъдат 100, 500, 1000 – ЦИК ще реши, но няма как да бъдат одитирани всички 18 000", заявиха от администрацията на Министерския съвет пред Mediapool.

Това може да предизвика проблем занапред, тъй като ако някой реши да оспорва изборния резултат, няма IT-специалист, който да гарантира за всички 18 000 машини, колкото и "представителна да е извадката", смятат експерти. Според тях такъв аргумент в съда може да обърне изобщо изборния резултат и да доведе до усложнения.

Краен резултат и теч на информация и обучения на комисиите

Извън съвсем уместните съмнения за възможни манипулации на вота, липсващият цялостен одит не може да даде гаранция за напълно коректното отчитане на резултатите. "Много е важно да сме напълно сигурни, че подаденият вот накрая се отчита точно – ако се разровите по тази тема, това е едно от възможните отклонения", смятат специалисти.

Друг риск е теч на информация в самия изборен ден. "Това по принцип е работа и ДАНС, защото с хакерските атаки подобни съмнения са съвсем уместни", твърдят от администрацията.

Съвсем отделен е въпросът с обученията на членовете на СИК, които трябва пряко да работят с машините. В големите градове това вероятно ще бъде доста по-лесно, но изискването е апаратурата да бъде инсталирана във всяка секция. "Я си представете сега как в някое село в Делиормана им даваме машини, как протичат обученията. Ако пък СИК решат, че е задължително да се гласува на машината, както пъхаха задължително бюлетината за референдума, ще настане страшен хаос", разказват опасенията си представители на бившата вече администрация.

Най-вероятният сценарий: няма кой да изпълни обществената поръчка

Независимо от всички възможни последващи рискове, Централната избирателна комисия, която не взе навременни мерки да изпълни закона за въвеждане на машинно гласуване, ще обяви обществената поръчка възможно най-бързо.

Ако обаче не се появи изпълнител на поръчката, отговарящ на изискванията, няма как да има машинно гласуване във всички секции.

"В крайна сметка за такава истерична мярка, държавата в лицето на ЦИК трябва да бъде в тесен контакт с фирмите, които имат възможност да изпълнят поръчката", обясняват представители на ГЕРБ.

От ЦИК пък казват неофициално, че най-вероятният развой на събитията е да няма кандидати, които да доставят машините от Индонезия, например.

Евентуалната липса на изпълнител ще бъде посрещната с огромно облекчение, тъй като ще бъдат избегнати всички възможни усложнения на изборите, свързани с машинния вот.

ЦИК официално намекна за подобен сценарий миналата седмица. Тогава на пресконференция говорителят на комисията Александър Андреев заяви, че законността на изборите не може да бъде оспорена дори и да няма машини, след като има хартиени бюлетини.

"Няма законово основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, изборите няма да са законосъобразни", каза той. По думите му е необходимо да бъде предоставена възможността на гражданите да упражнят своето право на глас. "Ако не се яви изпълнител на машинно гласуване или този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчката, това не би довело до незаконосъобразност и атакуване на изборите“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България