В Тунис се формира ново протестно движение, взимайки пример от Египет

Туниски опозиционни активисти поставиха началото на собствена версия на египетското протестно движение "Тамаруд", чиято кампания изведе по улиците милиони египтяни и доведе до падането от власт на ислямиста Мохамед Морси, съобщи Ройтерс.

 

Младите, почти неизвестни лидери на туниския "Тамаруд" се надяват да организират опозицията срещу собственото им ръководено от ислямисти правителство, което подобно на египетското начело с Морси дойде на власт след въстанието през 2011 г. срещу автократичното управление на Бен Али.

 

Също като египетските си съмишленици, членовете на туниския "Тамаруд" обвиняват ислямистите, че се опитват да наложат шериата и да орежат гражданските свободи, както и че не успяват да се справят с икономическите проблеми.

 

Основателите на движението планират да организират масови протести, след като успяха да съберат над 200 хиляди подписа под протестна декларация.

 

Говорител на "Тамаруд" каза, че движението иска разтуряне на Конституционното събрание, натоварено да напише новата конституция, тъй като неговите членове подготвяли почвата за религиозна държава. То настоява също за формиране на временно правителство.

 

Ройтерс изтъква обаче, че ще мине доста време, преди туниският еквивалент на "Тамаруд" да събере достатъчно подкрепа. За разлика от Египет управляващата в Тунис ислямска партия "Ан Нахда" успя да потуши уличното недоволство и да успокои светските партии, като включи в правителството няколко независими министри. "Ан Нахда" обеща също в новата конституция на Тунис да не се споменава ислямският закон (шериат).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?