В турския доклад за "Булгартабак" нямало данни за престъпление

Най-важното е, че по случая няма производства в Турция, обяви Цацаров

В турския доклад за "Булгартабак" нямало данни за престъпление

Прокуратурата не е открила данни за престъпление в доклада на турската служба за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ), сочещ тютюневия холдинг "Булгартабак" за основен източник на контрабандни цигари в южната ни съседка.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който участва във вторник в заседания на временната комисия, проучваща сделката за ЧЕЗ.

Както е известно, държавното обвинение започна мащабна проверка по констатциите на турската служба в края на м.г., след като в продължение на повече от месец отказваше да се самосезира с обяснението, че докладът не е бил пратен на главния прокурор "по възможните официални канали".

"Турската страна ни уведомява, че по отношение на този доклад и констатираните действия на контрабанда на цигари тези действия на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без в тях да се твърди, че производител на тези марки е "Булгартабак" или че те са резултат на нелегално производство", обясни във вторник Цацаров, уточнявайки, че наблюдаващият проверката обвинител е отказал да образува разследване.

По думите му по случая са изискани данни от "Гранична полиция", Агенция "Митници" и всички останали институции, имащи отношение с борбата с контрабандата и производството на цигари.

"Едновременно с това центърът на всичко това бе доклад, който бе представен и изпратен на вниманието на главния прокурор от министъра на вътрешните работи и който доклад бе създаден от турски служби, които са част от турското министерство на вътрешните работи. Чрез ДАНС в рамките на проверката, тъй като това е пътят, по който ние може да добием информация от съответните партньори – турските служби, бе изискана информация от наблюдаващия прокурор от СГП по отношение на това какво е естеството на въпросния доклад, кой е създал този доклад, какви са целите на доклада и най-важното за какво е използван този доклад. Под това имам предвид дали той е послужил за основа за съответни разследвания в Република Турция", продължи Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че от получения от "съответното поделение на турското министерство на вътрешните работи" отговор ставало ясно, че докладът на КОМ "има аналитичен характер и е предназначен за целите на превенция на контрабандата".

"Най-важното, което ни уведомява турската страна е, че въз основа на доклада в Република Турция не са предприети каквито и да е производства. Т.е. там няма каквито и да е било действия по разследване и наказателно преследване", обобщи Цацаров.

Това е бил и един от основните аргументи на наблюдаващия прокурор да откаже да образува досъдебно производство във връзка с констатциите в доклада. "На практика няма данни за престъпление", заключи накрая главният прокурор, давайки да разбере, че темата окончателно е затворена.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?