В Турция действат мрежи за доставка на оръжие за радикални сирийски групировки

Турското разузнаване е установило, че мрежите за доставка на оръжие и боеприпаси от Турция за радикалните групировки в Сирия съществуват от дълго време, съобщава вестник "Миллиет", цитиран във вторник от БТА.

Изданието уточнява, че в рамките на разследването, предприето, след като през ноември турската полиция иззе огромен брой боеприпаси от ТИР в окръг Адана (недалеч от границата със Сирия), при разпит на шофьора на камиона било установено, че боеприпасите е трябвало да бъдат доставени на свързаната с Ал Каида групировка Ан Нусра в Сирия, която се сражава срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад.

При разследването е станало ясно, че радикалните ислямистки групировки в Сирия (главно Ал Каида и свързаните с нея организации), които имат за цел създаване на ислямистки режим в Сирия, използват най-различни методи, за да си набавят оръжие и боеприпаси. Установено е било, че мрежите за доставка на оръжие и боеприпаси от Турция за тези групировки са функционирали още преди началото на гражданската война в Сирия. Радикалните групировки в Сирия имали подобни мрежи не само в Турция, но и в съседните страни - Ирак, Ливан и Йордания, пише "Миллиет".

Споделяне

Още от Свят