В Турция продължават преговорите за съставяне на правителство

Ахмед Давутоглу

Четири часа и половина разговаряха турският премиер Ахмед Давутоглу и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу по критичния въпрос за съставяне на коалиционно правителство, съобщи БТА.

Министърът на туризма и културата Йомер Челик, който е отговорното лице на Партията на справедливостта и развитието на преговорите, заяви, че двамата лидери са се разбрали да се срещнат отново в края на тази седмица, в четвъртък или в петък.

По думите на министър Йомер Челик тогава ще стане известно дали двете партии ще се договорят за сформиране на коалиционно правителство или ще се отиде на нови избори.
Говорителят и заместник-председател на Народнорепубликанската партия Халюк Коч потвърди, че двамата лидери се договорили да се срещнат отново в края на седмицата.
ПСР и НРП са партии с противоположни идеологии и принципи, което е основната трудност в преговорите.

Редица наблюдатели прогнозират, че ще бъдат насрочени нови парламентарни избори, вероятно през ноември.

Последните социологически проучвания показват, че при такъв сценарий ПСР би увеличила с малко над 43 на сто гласовете си в сравнение с изборите през юни, когато спечели около 41 на сто. Партиите разполагат със срок до 23 август да се споразумеят за работеща коалиция, иначе президентът Реджеп Тайип Ердоган може да свика нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят