В Турция се очертава коалиционно правителство

Партията на Ердоган спечели парламентарните избори, но загуби мнозинството си

Ердоган и съпружгата му Емине гласуват н парламентарните избори,сн. ЕПА/БГНЕС

Управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган запазва водещата си позиция в турския политически живот и получава 41.7 процента на провелите се в неделя парламентарни избори, но е възможно да не успее да сформира еднопартиен кабинет.

Това сочат първите прогнозни резултати, според които Партията на справедливостта и развитието печели най-много гласове, но те не са достатъчни за получаването на необходимите 276 депутати за самостоятелно правителство. Управляващата вече 13 години партия не успя да получи нужното ѝ абсолютно мнозинство от 330 депутати за промени в Конституцията на страната, които да я превърнат в президентска република. .

Основната опозиционна партия - Народно-републиканската, взима над 25 процента. Националистическата партия на Девлет Бахчели печели 17 процента, а прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ изненада анализаторите с подкрепата на над 11 процента от турците.

Победата на партията на Ердоган идва на фона на много по-ниска избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори. Докато през 2011 г. гласа си са дали 74 процента от турците, сега тя е била 65 процента.

Макар и спокойна, обстановката в Турция в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие. Най-осезаемо то беше в югоизточната част на страната, където мнозинството е съставено от местни кюрди, предаде БНР. На места дори имаше размирици. В района на град Еюбие си стигна до сблъсъци между привърженици на различни политически партии в Турция след спорове за бъдещето на страната.

Ситуацията в цяла Турция по време на предизборната кампания беше много напрегната по вина на управляващата партия. Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи в изборния ден, че е задържан и извършителят на атентата в Диарбекир, който взриви две бомби на централния площад в града преди два дни, като по време на този много сериозен инцидент загинаха 2 души, а 100 бяха ранени.

Управляващата партия на президента Ердоган вложи много усилия, за да спечели парламентарните избори в Турция, но ще ѝ се наложи да влезе в коалиция и да сподели властта си с някоя от опозиционните партии. Очаква се това да стане с националистическата партия на Девлет Бахчели, позната у нас като формацията на "Сивите вълци" от края на 70-те и 80 те години.

Но между двете формации има спор дали и как трябва да продължи процесът на решаване на кюрдския въпрос в Турция. Именно в този план е и изненадата, която могат да поднесат изборите в Турция с влизането в новия Меджлис на прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ, което може значително да обърка сметките на управляващата партия на президента Ердоган. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани