В Турция възрастните вече излизат навън, страната се готви за туризма

Турция се готви за летния сезон, сн. ЕПА/БГНЕС

Турция постепенно облекчава мерките, наложени срещу разпространението на коронавируса. На хората на възраст над 65 години вече е разрешено да излизат навън на няколко часа, намаляват градовете с комендантски час – 24 вместо в 31, както бе досега.

В понеделник ще бъдат отворени търговските центрове и фризьорските салони, а започва и въвеждането на санитарни мерки и изисквания в очакване на завръщането на туристите.

Стъпка по стъпка от края на май на хората ще бъде позволено да пътуват в рамките на страната, каза турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой в интервю за Си Ен Ен Тюрк в неделя, цитирано от ДПА.

През юни постепенно ще бъдат възобновени и международните полети, допълни министърът.

Правителството е изготвило програма за сертифициране на хотелите и ресторантите, които ще бъдат обект на стриктни регулации. Програмата съдържа 132 критерия, сред които гаранции, че санитарните правила се спазват и че се практикува социална дистанция. Персоналът трябва да премине обучение за мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Храната и напитките ще бъдат сервирани от персонала. Макар че шведските маси ще бъдат разрешени, гостите няма да могат да се обслужват сами.

Правителството е публикувало обобщен списък на болниците, налични в популярните сред туристите райони, и на техния капацитет.

Туризмът е важна част от икономиката на Турция. Тази година се очакваха около 58 милиона посетители, но тази прогноза вече е малко вероятна с оглед на пандемията. Ерсой каза, че ако коронавирусът бъде поставен под контрол, през 2021 г. могат да се очакват 63 милиона туристи.

Споделяне

Още от Свят