Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В училищата и градините в София ще се влиза по нови правила

Критерий за първи клас е уседналостта, затяга се приемът по болест в забавачките

0 коментара
В училищата и градините в София ще се влиза по нови правила

В почти всички училища в София ще останат свободни места след приемането на първокласниците от най-близките адреси и ще има възможност за записване и на деца от други райони. Изключение ще има само на 2-3 места, където се очаква желаещите да са повече.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по образованието в столицата Тодор Чобанов след окончателното приемане на новите правила за прием в първи клас от Столичния общински съвет. Общинарите одобриха и новите условия за кандидатстване за детските градини и предучилищните групи.

Чобанов се опита да разсее притесненията на много родители, че след въвеждането на уседналостта за прием в първи клас, няма да имат шанс да запишат децата си в желаното от тях училище.

Уседналост

Основните критерии за влизане в училище са определени на национално ниво от Министерството на образованието и науката. Според тях с предимство за дадено училище са децата, които живеят най-близо до него, т.е. имат адрес в прилежащия му район. Първо се приемат децата, които имат адрес в района на училището от над 3 години (първа група), след това тези с регистрация от 1 до 3 години (втора група), после тези с регистрация от под 1 година (трета група) и най-накрая тези от останалата част на града (четвърта група).

Районите на училищата са определени от районните администрации и директорите. Много родители не са доволни от училището, в което се падат децата им заради качеството на образованието, отдалечеността му или защото там преобладават деца от малцинствата.

Чобанов посъветва родителите да поискат съвет от Регионалното управление на образованието в кои други училища има шанс да останат свободни места. Според него незаетите места ще са хиляди и всички ще могат да запишат първолаците си спокойно до началото на учебната година. Общината няма официални данни колко ще са децата, които тръгват на училище в София от есента. Очаква се обаче те да са по-малко от миналата година и със сигурност по-малко от местата.

В 20-ината по-желани училища, едва около половината места за първокласници ще бъдат заети от деца от прилежащия район, показват анализите на администрацията. За останалите места могат да се борят деца от цяла София. Това се отнася най-вече за училищата в центъра, където постоянно живеят малко деца.

Предимство за братя и сестри

Критерият за уседналост ще е първият, който ще се прилага за класирането на първокласниците. Ако във всяка от групите, определени според него, има повече желаещи, отколкото места, ще се прилагат допълнителни критерии за отсяване на кандидатите.

С най-голямо предимство в този случай ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище. Те ще получават 22 точки. Целта е да се улеснят родителите, за да не обикалят сутрин различни образователни институции. За семействата, в които вече има един ученик, ще има и допълнително изключение от правилата за райониране. Причината е, че през тази година районите на училищата са различни от тези през миналата година. Има обаче деца, които са приети по старите правила, а при новите техните по-малки и братя и сестри трябва да отидат в друго училище заради разместването в районите. В тези ситуации ще може да се кандидатства и в училището на баткото или каката като ще се приема, че адресът е в района на училището макар формално вече да не попада в него.

Бонус за близките райони

Допълнителен бонус ще има и за деца от съседни райони. Така, ако дете от кв. "Модерно предградие" например, иска да кандидатства в близките училища в "Люлин", то ще получи 5 точки допълнително, ако районът на неговото най-близко училище, граничи с района на това в "Люлин". Този критерий обаче ще се прилага само в последната четвърта група, където не се иска уседналост. Така тези деца ще са с предимство пред всички останали кандидати от цяла София.

По 6 точки ще получават деца с трайни увреждания над 50%, по 5 точки ще се дават на деца с двама починали родители или на такива от многодетни семейства. Бонус от 4 точки ще получават деца, завършили подготвителна група в същото училище, от 3 точки - деца с един починал родител или с неизвестен родител, а от 1 точка - деца от приемни семейства или с един неизвестен родител.

Класирането ще е етапно. Първо ще се разпределят децата, които живеят в района на училището от над 3 години. Ако те са повече от местата, ще се прилагат допълнителните критерии, а при равни точки ще се тегли жребий. Ако децата от първата група - с адрес в района от над 3 години, са по-малко от местата, ще се преминава към втората група (с регистрация между 1 и 3 години), ако се наложи за тях отново ще се прилагат допълнителните критерии. Същото ще се прави и за третата и четвъртата група.

Новости за детските градини

Основните промени в приема за детските градини са начинът на класиране на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности и отпадането на допълнителните критерии, прилагани от някои градини като адрес на местоработата в района на забавачката.

Според новите правила децата със заболявания ще кандидатстват за градина през електронната система за прием, но ще получават допълнителни точки - 7 за специални образователни изисквания и 3 за хронични заболявания. Ограничава се и броя на децата, които могат да бъдат приети по болест - 3 със специални потребности и до 5 с хронични заболявания.

Извън повечето точки за болести, най-голям шанс за прием общинска ясла и градина имат деца, чиито родители имат постоянен адрес на територията на Столична община и още повече, ако той е в същия район, в който се намира градината. Освен това те трябва да работят, да са в отпуск по майчинство или да са студенти. Допълнителни точки се дават за деца с двама или един починали родители, с неизвестен родител или с родител с отнети права. Бонус има за многодетни семейства, за деца, които имат родител с над 70% увреждане, деца, с брат или сестра в същата градина, близнаците, както и за деца, родени с по-малко от 2 години разлика.

Както досега по 1 точка допълнително получават децата, посещавали поне 6 месеца преди записването самостоятелна общинска ясла. Това предимство вече ще важи и за децата, ходили в самостоятелна частна или държавна ясла, но те трябва да са лицензирани. Не е ясно обаче колко такива заведения има в София, тъй като повечето частни ясли са част от градини.

Свободните места за яслите и градините ще бъдат обявени на 19 март, през май ще са класирането и записването за постъпване от 15 септември.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.