В Украйна избухна скандал около износ на крилати ракети за Иран и Китай

Украински търговци на оръжие са продали незаконно крилати ракети на Иран и Китай в периода 1999 - 2001 г., потвърдиха в петък украински прокурори.

В съобщение на Генералната прокуратура, цитирано от Асошиейтед прес, се посочва, че 18 крилати ракети Kh55 (известни още като Х -55), с далекобойност 3 000 километра, които могат да носят ядрен заряд, са били изнесени незаконно от Украйна и са били продадени на Иран и Китай.

Официалните украински държавни власти не са замесени в продажбите, казаха от кабинета на генералния прокурор.

Оттам добавят, че ракетите не са изнесени с бойни глави.

Апелативният съд в Киев проучва казуса, като заподозрени са "няколко украински и руски граждани". Делата ще бъдат гледани при закрити врата.

Оръжейната контрабанда е станала при управлението на бившия украински президент Леонид Кучма, чийто втори мандат приключи през декември м.г.

В. Файненшъл таймс пише, че ракетите могат да достигнат Япония, ако бъдат изстреляни от Азия, или до Израел, ако бъдат изстреляни от Иран.

Украйна имаше около 1000 ракети след колапса на Съветския съюз през 1991 г.. Те бяха предназначени за пренасяне в Русия или за унищожаване.

Ракетите Kh55, известни на Запад като AS-15, са конструирани да носят ядрени бойни глави от 200 килотона.

Украинският първи заместник - министър на отбраната Леонид Поляков каза, че засега няма индикации служители от ведомството да са участвали в продажбата на ракетите.

Украинската държавна служба за експортен контрол съобщи, че не е оторизирала продажбата на крилати ракети на Иран и Китай.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?