В украинския парламент е внесен проект за отмяна на закона за държавния език

В украинския парламент е внесен проект за отмяна на закона за държавния език

В украинския парламент бе внесен проект за отмяна на закона за украинския език като държавен, който бе подложен на критика от експертите на Венецианската комисия. Новината съобщи във Фейсбук украинският депутат и член на партията "Слуга на народа" Максим Бужански, предаде ТАСС.

"Приятели, внесох в парламента законопроект за признаване на закона за държавния език за недействителен. За отмяна на закона за езика, ако за някой така е по-ясно. На базата на нововъзникнали обстоятелства, предвид решението на Венецианската комисия", написа депутатът. Бужански заяви, че посоченият закон "няма нищо общо със защитата и развитието на украинския език", а е насочен "към дискриминация на носителите на други езици, на първо място, на руския език".

"Този закон непосредствено нанася вреда на нашата държава, като изтласква нашите граждани от нашето информационно поле в чуждо. Законът убива и унижава украиноезичната ни литература, като я поставя в неконкурентно положение и не ѝ позволява да расте", добави той.

Според депутата отмяната на закона ще открие възможност за изработване на нов законопроект за езика, за започване на широка дискусия по тази тема между жителите на Източна и Западна Украйна, между представителите на различни професии и политически възгледи.

По-рано експертите на Венецианската комисия разкритикуваха редица формулировки на закона за осигуряване на функционирането на украинския език като държавен. Комисията отбеляза, че езиковият проблем не трябва да става източник на междуетническо напрежение, а властите трябва да отчитат особеното място на руския език и езиковите права на националните малцинства.

През 2017 г. в Украйна влезе в сила закон за образованието, който утвърждава украинския език като единствен в сферата на обучението. Това предизвика острата реакция на Унгария, която смята законодателните промени за нарушение на правата на 150-хилядното унгарско малцинство в Украйна.

Споделяне

Още от Свят