В Унгария влезе в сила законът за задължително задържане на мигрантите

В Унгария влезе в сила законът за задължително задържане на мигрантите

Във вторник в Унгария влезе в сила законът, предизвикал много спорове, според който ще бъдат създадени центрове за задържане на всички имигранти в крайгранични лагери, съобщи ДПА.

Законът бе приет на 7 март по инициатива на премиера Виктор Орбан и предвижда системното задържане на мигранти в два лагера, разположени на границата със Сърбия, в селата Томпа и Рьоске.

Според новия закон всички кандидати за убежище, намиращи се в страната, трябва да бъдат пратени в тези два центъра. Мярката цели да попречи на онези мигранти, чийто статут не е ясно дефиниран, да се движат свободно на националната територия и в ЕС. Следователно тя ще намали рисковете за сигурността, свързани с мигрантите, се казва в изявление на унгарското министерство на вътрешните работи.

Законът вече бе разкритикуван от ЕС, от Върховния комисариат на ООН за бежанците и от правозащитни организации. Според юридически експерти той нарушава международните конвенции за бежанците.

През 2013 г. Будапеща се отказа от плановете си да задържа системно кандидатите за убежище. Тогава тя направи това под натиска на ЕС и на върховния комисариат.

Унгария трябва да гарантира, че новата политика на задържане на мигрантите в центрове на нейните граници не в нарушение на европейските правила за защита на хората, нуждаещи се от убежище. Това заяви във вторник европейският комисар по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос, който е на посещение в Будапеща, предаде Ройтерс.

Комисарят каза, че унгарското правителство се е съгласило да работи с европейски експерти във връзка с новото законодателство, за да гарантира, че то е в съответствие с европейските закони, предаде Асошиейтед прес.

"Нашият Съюз предвижда да предоставим на нуждаещите се една човешка, достойна и уважаваща ги помощ", каза Аврамопулос след среща с унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, предаде Франс прес.

"Това означава да се осигури действителен достъп до процеса за предоставяне на убежище и да се гарантира възможност за безпристрастно обжалване на решенията", каза Аврамопулос.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят