В. "Вашингтон пост": Американската АНС е нарушавала хиляди пъти закона

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е нарушила регулациите за неприкосновеността на личния живот или е превишавала правата си хиляди пъти годишно, откакто през 2008 г. Конгресът ѝ дава широки нови правомощия, съобщава в. "Вашингтон пост".

Вестникът се позовава на доклад от вътрешна проверка и други секретни документи, които получил от бившия консултант на разузнаването Едуард Сноудън.

Повечето от нарушенията били свързани с неразрешено следене на американци или чуждестранни мишени на разузнаването в САЩ в нарушение на закона.

Нарушенията варират от сериозни закононарушения до печатни или компютърни грешки, довели до неумишлено прехващане на имейли и телефонни разговори в САЩ.

"Вашингтон пост" отбелязва, че получените от вестника документите са с такава висока степен на детайлност и аналитичност, каквито обикновено не се споделят и с Конгреса или специалния съд, който контролира подслушванията.

В един от документите служители на АНС са инструктирани да заменят подробностите с по-общи изрази в докладите до министерството на правосъдието и канцеларията на директора на националното разузнаване.

В един от случаите АНС решила да не докладва за неумишлено следене на множество американци. През 2008 г. голям брой телефонни обаждания от Вашингтон били проследени след грешка в програмирането, след като телефонният код за района на американската столица 202 бил сбъркан с международния код на Египет - 20.

В доклада от проверката на АНС от май 2012 г. са изброени 2776 случая за предходните 12 месеца на неразрешено събиране, съхраняване, достъп или разпространение на защитени от закона комуникационни данни, отбелязва "Вашингтон пост". Според вестника повечето били неумишлени, като най-сериозните били нарушаването на съдебна заповед и неразрешеното използване на данните на повече от 3000 американци и граждани, притежаващи зелена карта.

Ние сме агенция, в която работят хора, при това в сложна среда с множество различни регулаторни режима, така че на моменти може и да грешим, казва пред вестника висш представител на АНС, пожелал анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?